Martijn van Dam - Foto: ANP RundveeNieuws

Interpretatie fosfaatplafond is oorzaak staatssteunkwestie

Het ministerie van Economische Zaken ging er bij de onderhandelingen over het fosfaatrechtenstelsel in Brussel vanuit dat het fosfaatplafond niet werd gezien als een EU-norm in de zin van de staatssteunregels, waar een individuele boer zich aan moet houden. Daarom ging het ministerie ervan uit dat er geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Dat blijkt uit de beantwoording op de schriftelijke vragen over het fosfaatrechtenstelsel.

Het ministerie is in juni, toen het concept wetsvoorstel af was, in Brussel in overleg getreden over het wetsvoorstel. Formeel is het wetsvoorstel pas in september aan de Europese Commissie voorgelegd. “Het overleg met de Europese Commissie kreeg een onverwachte wending toen bleek dat de Europese Commissie de richtsnoeren heel streng uitlegt en toepast. Naar onze overtuiging is het fosfaatplafond dat in de derogatiebeschikking is opgenomen, bindend voor de lidstaat”, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam.

Fosfaatplafond gezien als Unie-norm

De Europese Commissie vindt echter dat het fosfaatplafond bindend is voor individuele ondernemers en ziet het fosfaatplafond als zogenaamde Unie-norm. Gevolg hiervan is dat de fosfaatrechten worden gezien als ongeoorloofde staatssteun, omdat de rechten volgens Brussel een maatregel zijn om een overtreding van een zogenaamde Unie-norm te herstellen.

Van Dam vindt dat de Europese Commissie de richtsnoeren erg streng uit legt, maar zegt dat hij er niet omheen kan. Het ministerie ging er vanuit dat er pas een individueel fosfaatplafond per bedrijf zou zijn als het fosfaatrechtenstelsel geïntroduceerd zou worden. Brussel ziet dit anders.

Mogelijke terugvordering van geld

Staatssteunspecialist en advocaat Ekram Belhadj van Nysingh advocaten schat in dat de Commissie de normen uit de derogatiebeschikking aanmerkt als normen die gelden voor de individuele boer, en via die band meent dat toch sprake is van een norm waar individuelen zich aan zou moeten houden. “Het is daarom denkbaar dat de Nederlandse overheid het spel niet te hard wil spelen, omdat bij het doorvoeren van de wet zonder aanpassingen het risico bestaat dat als de zaak uiteindelijk bij de Europese rechter voorkomt, de overheid geld moet terugvorderen van de boeren.”Of het gewijzigde wetsvoorstel, met invoering van de fosfaatrechten per 2018 voldoet aan de staatssteuntoets, is nog niet gegarandeerd.

Beheer
WP Admin