Foto: John Caffrey RundveeNieuws

Ieren vrezen voor aanvoer verse melk

De Irish Farmers Association waarschuwt voor een dreigend tekort aan verse melk.

Volgens de IFA richten steeds meer melkveehouders zich met het afkalven van koeien in het voorjaar, op producten die het goed doen in de export. Daardoor komt de jaarrondlevering van verse melk in gevaar.

De IFA houdt volgende week een demonstratieve bijeenkomst om de aandacht te vestigen op het behoud van verse melk. “Verse melk uit en verkocht in Ierland is 400 miljoen per jaar waard, dat is 13% van wat de export opbrengt. Het is het daarom waard te worden gekoesterd. Het zou met het oog op Brexit waanzin zijn om de nationale capaciteit om in de binnenlandse vraag naar verse melk te voorzien in gevaar te brengen”, zegt voorzitter Joe Healy.

‘Eerlijkere margeverdeling’

De bond constateert echter dat steeds meer melkveehouders het herfst-afkalven opgeven. Vorig jaar is het aantal boeren dat koeien in het najaar laat kalveren met 16% gedaald, terwijl het totaal aantal melkveekalveren juist met 8,5% toenam. “De trend gaat dit najaar onverminderd door”, ziet Healy.

Betere prijsgaranties

Hij vindt dat de zuivelcoöperaties boeren die melk produceren in de wintermaanden betere prijsgaranties moet bieden. “In het algemeen zal een eerlijkere verdeling van de marges de boeren eerlijk en duurzaam betalen. Die boodschap betreft de hele keten, van de supermarkt tot de consument.”

Beheer
WP Admin