Rundveehouderij

Nieuws 7990 x bekeken 31 reacties

Grondgebonden melkveehouders gaan actie voeren over fosfaatrechten

Melkveehouders met een grondgebonden bedrijf gaan donderdag in Den Haag actie voeren bij de Tweede Kamer.

Melkveehouders van Netwerk Grondig willen hun verbijstering uiten over het wetsvoorstel fosfaatrechten voor de melkveehouderij. De melkveehouders zijn boos dat grondgebonden bedrijven niet volledig gecompenseerd worden bij de generieke korting op de fosfaatrechten en ze vinden dat ze fosfaatrechten moeten krijgen voor de latente plaatsingsruimte voor mest die ze op de bedrijven hebben.

De melkveehouders zijn boos dat grondgebonden bedrijven niet volledig gecompenseerd worden bij de generieke korting op de fosfaatrechten.

Donderdag hoorzitting Tweede Kamer fosfaatrechten

De Tweede Kamer houdt donderdag een hoorzitting over de fosfaatrechten. Hierbij komen onder anderen sprekers aan het woord over knelgevallen; voorts spreken vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, juristen en wetenschappers over het wetsvoorstel van EZ-staatssecretaris Martijn van Dam.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  Er is vast ook wel een groep die de volledige vergunde boxen in de nieuwe stal niet vol hebben en dus ook recht hebben op compensatie. Zij hebben immers op basis van het besluit van dijksma ( december 2013) hun stal gebouwd.

  Maw.... Deze boeren zetten hun collega's (concurrenten)te kijk. Wat een klasse. 1 blok is veel beter. Tegenstand in de sector wordt sowieso niet beloont.
  Wacht eerst maar eens af. Onderzoeken van de laatste 2 weken kunnen niet genegeerd worden.

 • jeannettedekker1

  Geen Fosfaatrechten, gewoon de markt zijn werk laten doen dat is wereldwijd ook de bedoeling. De blijvers zullen profiteren. Boeren met boerenverstand.

 • schepens

  Volgens mij is elke boer grondgebonden!! Heb nog nooit een koe in de lucht zien hangen! En wat maakt het uit of het nu eigendom is of een mest voer contract als de mest maar op een goede manier aangebracht wordt en de waterkwaliteit goed blijft!!

 • alco1

  En zo is het Dekker.
  Alle inmenging levert gedupeerden.

 • A de v

  En wat te denken van veehouders die niet uitgebreid zijn in 2015. Zij hebben ook part nog deel aan de overschrijding van het fosfaatplafond. En hoeveel zitten er op het randje van net niet grondgebonden. Als ze 10% gekort worden zij ze ineens ook dik grondgebonden. het zou toch rechtvaardiger zijn dat je nooit verder gekort wordt dan wat je gem. in 2015 had.

 • Bennie Stevelink

  Gaan de grondgebonden melkveehouders alleen uit van de grond die ze voor hun melkveetak gebruiken of tellen ze de grond van hun akkerbouwtak ook mee? Dan zouden namelijk alle akkerbouwers fosfaatrechten kunnen claimen.

 • frankrooi

  koeien inleveren die je had op 2 juli is veel knellender dan koeien niet krijgen die je nooit gehad hebt.

 • alco1

  Er is maar één oplossing voor de fosfaat perikelen.
  Nergens voor nodig, dus weg ermee.

 • ZaadjesBV

  Jeannet.
  Idd zo is het en ook het beste

 • parnas

  Inderdaad geen fosfaatrechten. Met een melkprijs die voorlopig niet zal gaan stijgen lost het probleem zich van zelf ook op. Bij korten van fosfaatrechten worden inderdaad de kleine fosfaatoverschrijders ook weer grondgebonden.
  Het wordt dan een puzzel die niet te leggen is.

 • vandenbrandcv1

  fosfaatrechten dienen op deze manier geen milieudoel. Fosfaatplafond was geen harde brusselse eis. Als er minder grazers komen komt er minder grasland. Minder grasland betekent reductie van schoon water. De koeien en kansen bedrijven en de belgen die op perceelsniveau bemonsteren weten al dat gras met derogatie, dus met meer mest, het schoonste water geeft. Het gaat om meten en niet om berekenen milieu doelen. Laat ze daar eens mee beginnen.

 • vandenbrandcv1

  Bij een systeem dat gebaseerd is op meten van water is geen discussie tussen intensief of extensief, dan is de discussie het milieudoel; schoon water

 • teunisenwilly1

  Grondgebonden melkveehouders hebben geen fosfaat over schot veroorzaakt., Dus is daar geen korting nodig. Netwerk grondig ik hoop met jullie op succes.

 • wmeulemanjr1

  @bunny steveling, jij bent dan misschien een boer die op termijn stopt, snap wel dat je dan vurig pleit voor fosfaatrechten.

 • boergert

  Er is geen verschil in grondgebondenheid tussen de melkveehouders in nederland, bijna alle koeien vreten ruwvoer wat in Nl wordt geproduceerd, de mestwetgeving zorgt er voor dat evt overtollige mest wordt geplaatst of verwerkt. Voer kopen en mest afvoeren levert exact hetzelfde milieu resultaat in vergelijking met zgn grondgebonden bedrijven.

 • Bennie Stevelink

  @wmeulemansjr, waar pleit ik voor fosfaatrechten? In het verleden heb ik verschillende reacties geplaatst waarin ik juist koos voor begrenzing via grond. Deze begrenzing moet echter wel voldoende hard zijn. Dan ontkom je er niet aan om onderscheid te maken tussen melkveehouderijgrond en akkerbouwgrond.

 • alco1

  Grond gebonden is ook maar weer een bepaalde groep die denkt ergens beter van te worden.
  Gewoon nergens mee bemoeien is de beste weg die er gekozen moet worden.

  Goede verzorging voor de dieren
  Goede mestafzet regeling
  goede verstandhouding met omwonende.

 • puinhoop

  Zolang er in Nederland niet op ieder beest fosfaatrechten nodig zijn(inclusief honden en katten) is er helemaal geen fosfaatprobleem!!!!!!!!!!!!!De linkse ratten zijn gewoon bezig de hele landbouw naar de bliksem te helpen ten gunste van natuur(gebieden) en dierenpartijstokpaardjes

 • PIETER123

  Heb ben geschrokken van de reacties bij gewone boeren mensen die nooit van het erf komen gaan nu naar Den Haag voelen zich genaaid als hoe moeten de investering in grond weer terug verdienen?Zit erg diep

 • DJ-D

  Geen fosfaatrechten! We zijn zelf grondgebonden, maar ben er niet bij donderdag. Al vanaf begin gezegd dat het om het doel moet gaan: de waterkwaliteit. Doel wordt gewoon gehaald. Als het niet gehaald wordt in gebieden dan moet daar naar gekeken worden en het niet moeilijker maken dan het is. Fosfaatplafond zou gewoon gehaald worden zelfs, door de amvb. Zonder inmenging of bemoeienis maar ja iedereen houd maar beesten aan en verkoopt verhuurt zn land niet en stopt niet tot er duidelijkheid is. Toch logisch. Maar ja lto had alleen maar zn blik op fosfaatrechten en de bestuurders wilden hun eigen bedrijf veiligstellen en van stralen en de boekhouders kunnen alleen maar moeilijk denken om werk te houden dus ging hun aandacht daar aan op en niet gewoon er voor gaan liggen en zeggen het dient geen doel. of geef simpel duidelijkheid en laat de markt het doen. Dit neem ik ze zeer kwalijk. Natuurclubs en linkse 2e kamer snappen het ook niet of willen het juist niet snappen, want er komt niet meer fosfaat in water zonder die rechten. Ze roepen dit wel.(smaad) Er zijn al genoeg bemestingsregels voor die dat borgen.

 • Johan en Carla Dekker

  Er is een categorie bedrijven die Grondig lekker zijn gang laat gaan, dat zijn de grote gemengde bedrijven met een latente ruimte voor fosfaat op de grond en een stikstofoverschot in de mest. Mest afvoeren vanwege stikstof en fosfaat in de vorm van kunstmest aanvoeren dat is vast de bedoeling van onze milieulobby.

 • schooteind1

  Er is bestaat niet zo iets als "latente grond", tenzij dat de boer hier de laatste 31 jaar bos of hei moet hebben geplant. Deze grond is gewoon altijd gebruikt. Hetzij door extra jongvee (dat dan weer verkocht is), dan wel als akkerbouwtak. Bovendien wat er bij deze boeren met deze zgn. "latente grond" aan fosfaat rechten minder gekort zou gaan worden, moet er bij andere collega's weer extra vanaf. Zo worden we allemaal een knelgeval. Dus dames en heren politici; gewoon een keer wat ruggengraat tonen!!!

 • alco1

  schooteind heeft waarschijnlijk voorgesorteerd met meer dieren.

  Er is maar één goede oplossing.

  Weg met de fosfaatrechten.

 • Klaasvaak

  Een extensieve boer wordt nooit een intensieve. Latente ruimte is onzin... wordt nooit volgezet

 • mtseshuis

  @Klaasvaak, ik zou niet weten waarom wij koeien moeten inleveren voor jou... Hebben grond genoeg, zijn niet gegroeid vanaf 2014 en moeten toch inleveren. Waarom? Weg met de fosfaatrechten is de beste oplossing, als dat niet mogelijk is laat ieder die (flink) gegroeid is maar een deel van die groei inleveren en rechten kopen, want daar komt het toch op neer..

 • Gerardone

  170 kg N net als buurlanden de vrije markt zijn werk laten doen dat is en was de insteek
  geen aparte wetten dus geen bemoeienis van wie dan ook!

 • Klaasvaak

  @mtseshuis kijk: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2013/12/Dijksma-geen-melkveerechten-1429094W/

  Wij zijn fors gegroeid. Binnen alle regelgeving. Bij invoering grondgebondenheid daar zo actief mee bezig geweest dat ik zonder problemen mijn nieuwe stal vol kan zetten. Heb nog 45 boxen over (voor afroming, daarna nog meer).

  Waarom moet ik koeien inleveren terwijl ik mijn mest verantwoordt verwerk en afzet. Houdt me ook aan de vergunningen die op de stal rusten. Doe niks verkeerd. Dat ik een stal bouw en vervolgens zorg voor voldoende grond, is mijn volgorde. Ik maak mijn keuzes, jij de jouwe.

 • alco1

  Zelfs gelijk gestemde zoals Eshuis en Klaasvaak vliegen elkaar nog in de haren.

  Eén geluid tegen de fosfaatrechten.

 • Klaasvaak

  Hahaha..... Wil best een bak koffie drinken hoor.
  Voor iedereen die door wil met het bedrijf en recent geïnvesteerd hebben in grond of gebouwen voelt de invoering als een mes in de rug en te meer een teken dat het weer nog niet eens zo veranderlijk is als de overheid.

 • Gerardone

  of je nu wel of niet gegroeid bent binnen de regelgeving JE BENT GEGROEID
  Waarom kan het niet zonder groeien af
  groei groei een doodlopende straat, de groeiers zijn veroorzakers van de lage melkprijs en schulden in de sector en zorgen ervoor dat de sector straks in de handen ligt van het grote Kapitaal En let wel daar zijn jullie allen niet bij !

 • koestal

  Maar de regels of wetten gaan nu veranderen,anders was deze discussie niet nodig

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.