. foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Groeiende veehouder worstelt met weidegang

De groeiende melkveestapel heeft een afname van het aantal weidende koeien tot gevolg. Van de 1,6 miljoen melkkoeien liep in 2015 65% in de wei. In 2014 was dat nog 69%.

De afname in weidegang komt vooral voor rekening van de grotere bedrijven. Bij bedrijven met 80 tot 100 koeien past 77% beweiding toe, op bedrijven met 160 of meer melkkoeien laat 39% alle koeien grazen en nog eens 10% laat een deel van de koeien weiden.

De meeste weidegang wordt in de traditionele weidegebieden als Noord- en Zuid-Holland en Utrecht toegepast. In het intensieve Noord-Brabant wordt maar op 52,4% van de bedrijven alle koeien geweid en op 5,6% een deel van de koeien.

Minste weidegang in Flevoland

De minste weidegang wordt toegepast in Flevoland, daar loopt op 28,2% van de bedrijven alle koeien buiten en deelweidegang wordt op 6,1% toegepast. Die lage weidegangcijfers hebben alles te maken met de structuur in Flevoland. Veel bedrijven hebben een relatief klein huiskavel en er wordt veel grond geruild met akkerbouwers.

De Stichting Weidegang erkent dat de weidegang ondanks alle inspanningen tot nu toe nog steeds onder druk staat. Volgens secretaris Kees-Jaap Hin speelt de onstuimige groeiperiode van de afgelopen paar jaar hierin een belangrijke rol: “De laatste jaren is er een forse groei geweest. Veehouders zijn gestopt met weidegang, omdat ze veel aan hun hoofd hadden. De bouw van een nieuwe stal of grotere veestapel hebben hun aandacht opgeslokt.”

‘Groeiers er weer bij krijgen’

Wat Hin betreft is weidegang ook op intensieve bedrijven geen struikelblok. Uit een studie van Wageningen UR eerder dit jaar bleek namelijk dat op 95% van de bedrijven enige vorm van weidegang mogelijk is. Aan de andere kant ziet de Stichting dit jaar wel 350 nieuwe weiders starten, bedrijven die al jaren geen weidegang meer toepasten.

‘We moeten niet willen dat Den Haag het gaat regelen’

Daling weidegang is enigszins zorgwekkend

De daling van weidegang is enigszins zorgwekkend. “We moeten kijken hoe we die groeiers er weer bij krijgen, ook omdat we niet moeten willen dat Den Haag het gaat regelen”, waarschuwt Hin. Er is in de Tweede Kamer volop aandacht voor weidegang en verschillende partijen willen dit ook wettelijk regelen. Staatssecretaris Van Dam ziet dit niet zitten, maar volgens Hin is het wel iets om rekening mee te houden voor na de komende verkiezingen. Daarnaast heeft dit ook te maken met een groeiende vraag naar weidezuivel.

Beheer
WP Admin