Rundveehouderij

Nieuws 4024 x bekeken 17 reacties

Groeiende veehouder worstelt met weidegang

De groeiende melkveestapel heeft een afname van het aantal weidende koeien tot gevolg. Van de 1,6 miljoen melkkoeien liep in 2015 65% in de wei. In 2014 was dat nog 69%.

De afname in weidegang komt vooral voor rekening van de grotere bedrijven. Bij bedrijven met 80 tot 100 koeien past 77% beweiding toe, op bedrijven met 160 of meer melkkoeien laat 39% alle koeien grazen en nog eens 10% laat een deel van de koeien weiden.

De meeste weidegang wordt in de traditionele weidegebieden als Noord- en Zuid-Holland en Utrecht toegepast. In het intensieve Noord-Brabant wordt maar op 52,4% van de bedrijven alle koeien geweid en op 5,6% een deel van de koeien.

Minste weidegang in Flevoland

De minste weidegang wordt toegepast in Flevoland, daar loopt op 28,2% van de bedrijven alle koeien buiten en deelweidegang wordt op 6,1% toegepast. Die lage weidegangcijfers hebben alles te maken met de structuur in Flevoland. Veel bedrijven hebben een relatief klein huiskavel en er wordt veel grond geruild met akkerbouwers.

De Stichting Weidegang erkent dat de weidegang ondanks alle inspanningen tot nu toe nog steeds onder druk staat. Volgens secretaris Kees-Jaap Hin speelt de onstuimige groeiperiode van de afgelopen paar jaar hierin een belangrijke rol: “De laatste jaren is er een forse groei geweest. Veehouders zijn gestopt met weidegang, omdat ze veel aan hun hoofd hadden. De bouw van een nieuwe stal of grotere veestapel hebben hun aandacht opgeslokt.”

'Groeiers er weer bij krijgen'

Wat Hin betreft is weidegang ook op intensieve bedrijven geen struikelblok. Uit een studie van Wageningen UR eerder dit jaar bleek namelijk dat op 95% van de bedrijven enige vorm van weidegang mogelijk is. Aan de andere kant ziet de Stichting dit jaar wel 350 nieuwe weiders starten, bedrijven die al jaren geen weidegang meer toepasten.

'We moeten niet willen dat Den Haag het gaat regelen'

Daling weidegang is enigszins zorgwekkend

De daling van weidegang is enigszins zorgwekkend. “We moeten kijken hoe we die groeiers er weer bij krijgen, ook omdat we niet moeten willen dat Den Haag het gaat regelen”, waarschuwt Hin. Er is in de Tweede Kamer volop aandacht voor weidegang en verschillende partijen willen dit ook wettelijk regelen. Staatssecretaris Van Dam ziet dit niet zitten, maar volgens Hin is het wel iets om rekening mee te houden voor na de komende verkiezingen. Daarnaast heeft dit ook te maken met een groeiende vraag naar weidezuivel.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is niet zorgwekkend voor de veestapel, maar voor de idiote afspraken die hierover gemaakt zijn.

 • oorspronkelijk

  ot en sien zijn zij die nog steeds denken dat je meer koeien nodig hebt als mensen
  allerlei tegen natuurlijke ontsporingen tot gevolg
  in buitenhof: hoogleraar Wijfels geeft een andere richting aan

 • Zuperboer

  Het is eigenlijk heel simpel. Opstallen loont (financieel) ook bij een premie van 1.5 ct/ kg voor weidegang. Omslagpunt zal tussen 2.5 en 3ct liggen. Kortom als er serieus geld te verdienen is . Weidegang kost ongeveer 1.5 kg melk per koe per dag op jaarbasis. Logisch ook want weidekoeien maken veel meer meters en hebben derhalve meer energie voor onderhoud nodig. Daarnaast is weidegras als voer vaak niet optimaal afgestemd op de behoeften van de koe.

 • parnas

  Misschien de vergunningen eens even na laten kijken.
  Die bij opgave weiden hebben opgeven om een vergunning te krijgen deze personen beboeten of korten. Levert vast veel meer weiders op.

 • .....

  Weidegang is een overblijfsel uit de pre-historie. Koeien die in hun eigen voedsel lopen en erin staan te schijten en urineren. Bovendien is de grond knetterduur en dus is het onverantwoord om er onvoldoende voer van af te halen zoals dat bij weidegang het geval is

 • info36

  In de pre-historie konden ze wel een boterham verdienen.

 • WGeverink

  Heel simpel. Als je een auto koopt moet je voor alle extra's betalen en zo is het met de melk ook. Boeren zijn ook geen gekke Henkie! Als de boer die zijn koeien weidt 5 cent extra per liter krijgt dan houdt de discussie op. Kennelijk heeft de veeleisende consument er zelf nog geen stuiver voor over...

 • boergert

  Er wordt steeds meer weidemelk verwerkt en verkocht, dat geeft aan dat er een goede markt voor is, tot nu toe met een bescheiden premie tot gevolg. Daar zit het probleem. Een hogere premie (5 ct) is op z'n plaats maar plannen daarvoor zullen worden getorpedeerd in de besturen van onze cooperatieve zuivelbedrijven door invloed van leden die niet weiden in deze besturen. Zo zorgen we ervoor dat het een moeizaam verhaal blijft. Koeien in de wei zijn als auto's in de showroom. Ga een autoverkoper vertellen dat hij meer gaat verdienen als hij zijn showroom gaat sluiten. Hij zal je hartelijk uitlachen.

 • Mtswie

  Jongens jongens jongens wat doen we negatief over het weiden. Scheelt anderhalve liter per dag lees ik hierboven. Al eens nagedacht wat het oplevert?
  Minder trekkerwerk, minder werk in de stal. Om maar een paar te noemen.
  Wat dacht je van het 's morgens de koeien (150 - 170) uit het land halen op het moment dat de natuur ontwaakt. Dat wil je toch niet missen? Geweldig en als toetje een bonus van de melkfabriek van straks 1.5 cnt.
  Er zijn hobby's die minder goed betaald worden.

 • Jan-Zonderland

  We moeten niet willen dat "Den Haag" het gaat regelen zegt dhr Hin. Nee dat zou echt een drama worden als men verplicht zou worden de koeien te weiden, uitesaard op straffe van om te beginnen inhouden van de toeslagrechten. Hoe die wijsneuzen in Den Haag eea willen controleren zal ook leuk worden. Elke koe een gps zender implanteren en tig ambtenaren de hele dag op beeldschermen loeren waar al die koeien de hele dag lopen. Zoals al eerder opgemerkt: als het betaald wordt dan komt het echt wel goed. Ook zonder de politiek.

 • alco1

  Als boeren schrijven dat men niet zo negatief over weidegang moet doen, waarom moet men dit dan met premies in stand houden.

 • oorspronkelijk

  beste A
  omdat er meer werk is
  omdat er meer natuurlijk mest word aangewend.
  omdat uitgebalanceerde rantsoenen meer melk genereren
  omdat de melk gezonder is meer onverzadigd vet
  omdat dit ook grondgebondenheid genereerd
  omdat er beweidingsverliezen zijn
  omdat je geen stal kunt bouwen die natuurlijk gedrag (grazen) beschermt
  en vooral omdat opstallen JOU BETER PAST
  en dat is niet objectief

 • halak

  Misschien moeten de cooperatieve zuivelbedrijven minder geld voor hun duren hobbies(ict en reorganisaties) onnodige uitgeven. Dan kunnen de boeren die het echte werk doen wel fatsoenlijk betaald worden. En niet tiental miljoenen kostende Summit projecten...

 • kleine boer

  Alco 1 zoals je leest is het voor de meeste leuke extra inkomsten er zijn er maar weinig die gaan weiden voor de premie daar is ie veel te laag voor. Degene die weiden blijven dat vaak ook doen. De meest die opstallen hadden of te weinig huisperceel of het weiden niet in de vingers. Kunt het ook omdraaien als opstallen wat volgens de opstallers beter was waarom daar dan geen premie voor? En denk niet dat de weiders ze dan binnen hielden....

 • landboer

  Weidegang is bij alco de spreekwoordelijke rode lap bij een stier......
  Maar t is simpel, verhoog de premie en laat een ieder zelf kiezen!

 • alco1

  Tjonge jonge beste mensen.
  Hoe vaak heb ik al wel beschreven voor weidegang te zijn.
  Maar ik ben tegen verplichte.
  Ook tegen bepaald percentage te noemen, dit kan namelijk alleen maar tegen je gebruikt worden.
  Maar als ik de voordelen lees bij @mtswie, vraag ik mij af waarom dan premie nodig is?

 • kleine boer

  Alco het is ook niet verplicht en zal het nooit worden verwacht ik maar premie wel steeds stapje hoger verwacht ik. Dus komt er prijsverschil dus ben je verplicht als je meer melkgeld wilt beuren...maar dat is met hogere gehaltes ook zo is ook niet verplicht hoger te leveren maar je beurt wel leukere liter prijs.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.