Geen lening meer voor utibreiding melkveebedrijf - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Lening voor uitbreiding melkveebedrijf moeilijker

Rabobank en ABN Amro zijn zeer terughoudend geworden met het verstrekken van nieuwe leningen aan melkveehouders voor uitbreiding van het bedrijf of overname. De banken willen eerst politieke duidelijkheid over de invoering van fosfaatrechten. Tegelijk vragen minder melkveehouders om geld voor investeringen. “De ontwikkeling van de melkveesector staat stil.”

Geld voor staluitbreiding en -aanpassing, innovatie, nieuwbouw, grondaankoop en overnamen krijgen melkveehouders niet meer van Rabobank zolang er geen duidelijkheid is over de fosfaatrechten. Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank: “Als een melkveehouder heel veel eigen vermogen inlegt om een investering te bekostigen, dan zijn er nog mogelijkheden voor een financiering. Anders niet.”

‘Wel werkkapitaal voor voer of kapotte trekker’

Huirne zegt dat de Rabobank al terughoudend was de afgelopen periode met de afhandeling van financieringsaanvragen van melkveehouders. Sinds vorige week donderdag is bekend dat de invoering van de fosfaatrechten is uitgesteld tot 1 januari 2018, heeft de bank besloten ‘in principe’ geen financieringsaanvragen van melkveehouders meer goed te keuren. “Werkkapitaal, bijvoorbeeld voor voeraankoop of vervanging van een kapotte trekker, verschaffen we nog wel.”

Nu al minder aanvragen

Huirne zegt nog enkele tientallen financieringsaanvragen voor investeringen per week te ontvangen van melkveehouders. “We ontvingen al minder aanvragen, maar nu neemt dat aantal verder af. Melkveehouders maken een pas op de plaats en wachten af. Dat is verstandig. Melkveehouders die hun bedrijf wilden beëindigen in 2017, zullen nu een jaar wachten.” Volgens Huirne staat de ontwikkeling van de melkveehouderij stil door de aanhoudende, politieke onzekerheid. Rabobank dringt aan bij melkveehouders waarvan de financieringsaanvraag al was goedgekeurd maar nog niet uitgevoerd, deze te heroverwegen.

Ook ABN Amro zeer terughoudend bij uitbreiding

Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro zegt eveneens ‘zeer terughoudend’ te zijn met het inwilligen van financieringsaanvragen voor uitbreiding van melkveebedrijven. “De aankoop van fosfaatrechten financieren we sowieso niet. Financieren van iets wat er nog niet is, dat doen we niet. Investeringsaanvragen beoordelen een voor een, maar de onzekerheid is zo groot dat we zeer terughoudend zijn. Het is nog onduidelijk met welke getallen we moeten rekenen.”

Update: kop en intro van dit artikel zijn aangepast. De eerdere versie vermeldde ten onrechte dat er helemaal geen leningen meer verstrekt worden.

Beheer
WP Admin