Garantieprijs RFC plust ¬ 3,75 bij naar ¬ 33,00 - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Garantieprijs RFC plust €3,75 bij naar €33

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor november met €3,75 naar €33 per 100 kilo.

Dit artikel is geüpdatet op maandag 31 oktober om 17:34 uur.

De onderneming gaat over tot deze verhoging in de verwachting dat de melkprijzen van de referentiebedrijven in november verder zullen stijgen. Van de toename van €3,75 is 30 cent een correctie op te laag ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven in de laatste maanden.

De positieve ontwikkeling van de melkprijzen is het gevolg van de verder oplopende noteringen voor vooral kaas en boter. De prijzen van boter en vooral room bereikten anderhalve week geleden een historisch hoogtepunt. De spotprijs voor foliekaas staat in Nederland op ongeveer €3,45 per kilo, in ongeveer een dubbeltje hoger.

Voorschotprijs Arla verhoogd

Concurrent Arla verhoogde eerder de voorschotprijs voor november met een kleine €2 naar bijna €3,30 per 100 kilo. Ook Arla baseert zich voor de vaststelling van de melkprijs op een gewogen gemiddelde van andere zuivelbedrijven. De Duitse zuivelreus DMK verhoogde de melkprijs voor november vorige week zelfs met €4,15 tot €30 per 100 kilo (inclusief 80 cent bonus voor logistiek en het Milkmaster-programma).

De ontwikkeling van de gangbare en biologische melkprijzen van FrieslandCampina, volgens de vergelijking van Boerderij.

Biologische garantieprijs FrieslandCampina verlaagd

Opmerkelijk is dat FrieslandCampina ondertussen de biologische garantieprijs voor november met een kwartje per 100 kilo verlaagt, van €48 naar €47,75. Als reden daarvoor wordt genoemd de negatieve koersontwikkeling van het Britse pond. De biologische melkprijs in het Verenigd Koninkrijk weegt zwaar mee in het biologische ‘prijsmandje’ van FrieslandCampina. Arla verhoogde de biologische melkprijs voor november juist met ruim €2,10 per 100 kilo.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin