Het aanleveren van de eerste kalveren bij Fuite Veal in Tubbergen. - Foto: Michel Velderman RundveeNieuws

Fuite van start met kalfsvleesdochter

Met de opening van een vleeskalverslachterij in Tubbergen zijn de gebroeders Fuite officieel toegetreden tot de kleine groep kalverslachters die Nederland kent.

Het bedrijf start op bescheiden schaal, met de slacht van zo’n 160 kalveren per week, zo laat Fuite weten. Dat aantal moet langzaam groeien tot zo’n 400 tot 500 per week. In de voorbije weken hebben overigens al wel proefslachtingen plaatsgevonden.

Ook over de grens verkopen

Vergeleken met de VanDrie Group (naar schatting 15.000 tot 20.000 per week) en Vitelco is het een klein bedrijf, maar wel een zelfstandige speler.

De dagelijkse leiding van het bedrijf is in handen van Mano Zaal. Hij is eigenaar van een Belgisch en een Nederlands adviesbureau en werkte tot juli dit jaar ook voor de Belgische kalfsvleesintegratie Sopraco (eigendom van Jan van Oeyen). Zaal wordt bijgestaan door Anne Dirk Fuite (26), zoon van Koob Fuite. Deze heeft samen met zijn broer Johannes de leiding over het mengvoerbedrijf.

Helft voor export

Fuite Veal wil (rosé-)vlees verkopen op zowel de binnenlandse markt als in het buitenland. De opzet is om ongeveer de helft van het vlees over de grens te verkopen, zo wordt gemeld. De aangevoerde kalveren komen in eerste instantie vooral uit de eigen (contract-)stallen van de gebroeders Fuite. Die staan onder meer in Schuinesloot. In een later stadium kunnen ook kalveren van andere handelaren worden afgenomen. Voor de vleesafzet wordt een aparte onderneming opgetuigd, Vilentum Meat.

Nieuwe poging

Het is niet voor het eerst dat de Gebroeders Fuite zich bezighouden met de kalverslacht. Samen met een andere partner heeft het bedrijf in het verleden kalveren geslacht in Duitsland (Euroveal in Bocholt), maar dit initiatief is geen succes geworden.

De slachterij in Tubbergen was eerst eigendom van slager Harrie Wildeboer en werd in maart van dit jaar verkocht aan Selectveal uit Amsterdam. Na een grote verbouwing werd het eigendom in september overgeschreven op naam van de gebroeders Fuite.

Beheer
WP Admin