Foto: ANP RundveeNieuws

FrieslandCampina zet kwantumtoeslag overboord

De kwamtumtoeslag overboord, net als de seizoensregeling, en gedeeltelijk vrij verhandelbare ledenobligaties voor jonge boeren. Dit zijn enkele van de aanpassingen die het bestuur van FrieslandCampina voorstelt voor de periode 2017 tot en met 2019.

Ook wordt voorgesteld om voortaan niet 20% maar 10% van de winst in ledenopbligaties te stoppen. Het percentage prestatietoeslag gaat niet omhoog, wel wordt een groter deel van de winst gestopt in opbouw van het eigen vermogen van FrieslandCampina bv. Dit is omdat het steeds meer moet investeren in afzet op markten veraf, waarvoor grotere buffers nodig zijn.

Flexibelere weidegang en hogere toeslag

De weidegangtoeslag gaat van €1,00 naar €1,50 per 100 kilo. In de toepassing van weidegang komt meer flexibiliteit, waarbij ook koppel-weidegang wordt toegestaan, mits dit elektronisch wordt geborgd.

Geen kwantumtoeslag kan €7.490 per jaar kosten

Voor melkveehouders met meer 2 miljoen kilo melk en meer kan het verlies van de kwantumtoeslag maximaal €7.490 per jaar kosten, aldus voorzitter Piet Boer. Dat is wel vervelend voor deze veehouders, maar andere overwegingen, zoals het niet-coöperatieve van een kwantumtoeslag, geven de doorslag bij het voorstel van het bestuur. “Bovendien is nu geen kwantumtoeslag meer nodig uit defensieve overwegingen, om grote leden aan ons te binden,” aldus Boer.

Beheer
WP Admin