Rundveehouderij

Nieuws 1557 x bekeken laatste update:10 okt 2016

Forse stijging Duitse productie biomelk

De aanvoer van biologische melk in Duitsland ligt over de eerste helft van 2016 met 402 miljoen kilo 10% hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Duitse Top Agrar.

Als deze stijging doorzet, komt de totale aanvoer van biologische melk dit jaar uit rond de 800 miljoen kilo. In 2015 lag de aanvoer nog op 732 miljoen kilo. Of dit volume wordt gehaald wordt echter door enkele zuivelaars betwijfeld, vanwege minder gunstige weideomstandigheden.

Ook in Duitsland komen er in rap tempo biologische melkveebedrijven bij, vanwege de aantrekkelijke prijzen. Volgend jaar zijn dat er minstens 300; volgens marktbureau AMI goed voor meer dan 100 miljoen kilo. Verwerkers van biologische zuivel in Duitsland nemen momenteel dan ook bijna geen nieuwe biologische melkveebedrijven meer aan.

Productie kan binnenlandse vraag niet aan

Tot op heden kan de Duitse productie van biologische melk de binnenlandse vraag nog niet aan. De zelfvoorzieningsgraad ligt op 63%. Wat betreft de import komt de meeste biologische melk uit Denemarken en Oostenrijk. Ook daar neemt de productie toe, in reactie op hoge prijzen in Duitsland.

Momenteel zijn vraag en aanbod in Duitsland nog met elkaar in balans. Over de eerste helft van 2016 nam de consumptie van biologische melk met 7% toe. De consumptie van zowel biologische yoghurt als biologische kwark nam met 12% toe.

Verschil met gangbare melkprijs meer dan 20%

De gemiddelde biologische melkprijs in Duitsland lag afgelopen augustus volgens Bioland op 47,2 cent, bij 4,2% vet en 3,4% eiwit. Het verschil met de gangbare melkprijs is meer dan 20 cent, maar dit gaat gaat naar verwachting snel kleiner worden, als gevolg van een aantrekkende gangbare melkprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.