De stapeling van regelgeving voor melkveehouders is volgens Flynth onnodig fors, daarom pleit de accountant voor het afschaffen van de grondgebondenheidsregels - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Flynth: schaf grondgebondenheidsregels af

Accountants- en administratiekantoor Flynth pleit voor afschaffing van de grondgebondenheidsregels voor melkveehouders, als het stelsel van fosfaatrechten wordt ingevoerd.

De grondgebondheidsregels verankert in de Melkveewet (Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij) kunnen worden afgeschaft, als de fosfaatrechten worden ingevoerd. Dat bepleit Flynth in een hoorzitting over fosfaatrechten voor melkveehouders, donderdag in de Tweede Kamer. Volgens Jan Breembroek, vakdirecteur Agro Advies, maakt het kabinet de regels voor melkveehouders nu nodeloos complex. “We merken dat boeren het niet meer overzien. De grondgebondenheidsregels zijn erg ingewikkeld. Daar komen straks de fosfaatrechten nog bij. De administratieve lastendruk voor melkveehouders is binnen een paar jaar heel groot geworden. De stapeling van regelgeving voor melkveehouders is onnodig fors.”

Vrees voor uitvoeringsproblemen Melkveewet

Breembroek zegt ruim honderd reacties te hebben gekregen van melkveehouders over de vele, complexe regels. Hij benadrukt niet tegen grondgebondenheid te zijn. “De grondgebondheidsgedachte wordt nu deels ook al ingevuld in de Meststoffenwet met mestafzet, mestverwerking en straks de fosfaatrechten.” Breembroek vreest uitvoeringsproblemen van de Melkveewet, als de fosfaatrechten gelden.

De Melkveewet, of Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij, beperkt melkveebedrijven grondloos te groeien en geldt sinds dit jaar. Volgens Breembroek kan de grondgebondheid van melkveehouders ook prima worden geregeld met de fosfaatrechten.

Uitgeschaard vee

Verder maakt Flynth zich zorgen over uitgeschaard vee op de peildatum 2 juli 2015. Bedrijven die vee hadden uitgeschaard op die datum, kunnen het vee niet terughalen omdat de rechten toekomen aan de ‘houder’ van de dieren en niet de eigenaar. Flynth wil een optie in de wet waardoor het mogelijk is de rechten onderling in overleg te verdelen.

Lees ook:

Beheer
WP Admin