Foto: Michel Velderman RundveeNieuws

DMK maakt fors hoger voorschot DOC Kaas mogelijk

DOC Kaas verhoogt de voorschotprijs voor de maand november met €4,15 per 100 kilo naar €29,91.

Dit is de prijs bij een jaarleverantie van 700.000 kilo. Bij 1,1 miljoen kilo komt de prijs uit op €30,33 per 100 kilo. Deze prijzen zijn exclusief btw en na aftrek van 5 cent bijdragen voor Zuivel NL. Inclusief weidegang en duurzaamheidstoeslag kan nog tot €1 bij de prijs op komen.

Eerder deze week was al bekend dat DMK de eigen melkprijs met 4 cent ging verhogen van 26 naar 30 cent. Deze prijs is inclusief 0,8 cent bonus voor logistiek en deelname aan het Milkmaster programma.

Herstel voorschotprijs

De voorschotprijs van DMK en DOC Kaas heeft in de laatste maanden een rap herstel laten zien. In de maanden juni, juli en augustus werd een contant voorschot van €20,36 uitbetaald bij 700.000 kilo melk. In september kwam daar €2,29 bij, in oktober volgde een plus van €3,11 en nu dus €4,15.

Melktekort in Duitsland

Voornaamste oorzaak van het snelle prijsherstel is het melktekort in Duitsland. In oktober werd 4,2% minder melk aangevoerd dan in oktober 2015. Hierdoor kampen fabrieken met leveringsproblemen. Ze kunnen regelmatig niet uitleveren wat al wel is verkocht. Door het tekort zijn ze ook in staat om hogere prijzen te bedingen, zowel voor boter, room en kaas als ook voor verse zuivel. Voor foliekaas vragen Duitse kaasmakers momenteel zelfs €3,50 tot €3,55 per kilo. Dat is meer dan foliekaas in Nederland noteert. Zo trekt DMK DOC Kaas mee omhoog.

Met een hogere melkprijs wil nieuwe topman Ingo Müller van DMK ook het vertrouwen van de leden terugwinnen, zei hij onlangs.

Concurrenten van DMK verhogen voorschot ook

DMK is niet de enige die verhoogt. Ook concurrenten als Ammerland, Arla en Müller hebben forse stappen gezet. De meesten gaan nog verder omhoog. Arla heeft al gepubliceerd en betaalt een voorschot voor november van €30,28. FrieslandCampina, dat voor oktober een voorschot van €29,13 noteert (bij 700.000 kilo per jaar), publiceert maandag een nieuwe melkprijs voor november.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin