DDB: vanwege fosfaat noodwet nodig in plaats van AVV - Foto: Anne van der Woude RundveeNieuws

DDB: vanwege fosfaat noodwet nodig in plaats van AVV

Er moet een noodwet komen en geen Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) om de Nederlandse veehouderij binnen de fosfaatgrenzen te houden en de derogatie te kunnen behouden. Dit zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van Dutch Dairymen Board (DDB).

Volgens Van Keimpema heeft een AVV voor het beperken van de fosfaatproductie in de melkveehouderij weinig kans van slagen, omdat die niet kan werken als rem op de melkproductie. Ze voorziet dat coöperatieleden hun coöperatie zullen dwingen om alle melk die ze produceren toch te ontvangen. Bovendien mag een AVV alleen worden afgesloten en goedgekeurd wanneer voldoende erkende producentenorganisaties daarover een akkoord hebben bereikt. Ook dat is volgens DDB een lastig punt.

Leren van andere lidstaten

Van Keimpema vindt dat voor een noodwet ook eerst intensief overleg nodig is met het Nitraatcomité in Brussel, zodat Nederland nu wel alle adviezen vanuit Brussel ter harte neemt en ook leert van de ervaring die andere lidstaten hebben met derogaties. “Nederland moet niet altijd alles op een eigen manier willen doen”, zegt Van Keimpema. “Wat wij uit gesprekken met het Nitraatcomité hebben meegenomen, is dat men heel scherp let op de waterkwaliteit. Als die goed is, kan een land heel veel maken voor wat betreft zaken als mestwetgeving. Zoals de zaken er nu bij liggen, voorzien wij echter ook nog een forse aanscherping van de regelgeving op basis van de Kaderrichtlijn Water.”

‘Nederland moet niet altijd alles op een eigen manier willen doen’

Een belangrijk onderdeel van het plan van de DDB is een regeling voor opkoop van koeien. Die opkoop moet deels voor rekening van de overheid komen, deels moeten ook melkveehouders zelf bijdragen. Van Keimpema: “Alle vee dat er al vóór 2 juli 2015 te veel was – ook het op het laatst nog geïmporteerde, moet voor rekening van de overheid komen. Alle vee dat er daarna nog is bijgekomen, moet voor rekening van de uitbreiders zelf komen.”

DDB pleit er voor om bij een eventuele nieuwe derogatie uit te gaan van bedrijfsspecifieke ontheffingen, zoals in Vlaanderen. Ook het CDA pleit daarvoor.

Beheer
WP Admin