Rundvee in Brazilië. Het bedrijf Boi Gordo telde op zijn hoogtepunt 150.000 stuks. RundveeNieuws

Braziliaanse ‘Koeienkoning’ verliest zijn kroon

De ongekroonde koeienkoning van Brazilië is zijn kroon kwijt. Mega-veehouder Paulo de Andrade bouwde zijn miljardenbedrijf met 150.000 runderen op drijfzand. Onlangs werd 135.000 van zijn 300.000 hectare geveild. Met tegenvallende opbrengst.

De voormalig president van de Verenigde Boerderijen van het Gemeste Rund (Boi Gordo) is failliet en de bezittingen worden geveild. Het bedrijf werd in 1988 door Paulo de Andrade gestart. Hij leende geld van vrienden in ruil voor een aandeel in de te verkopen hoeveelheid vlees, en begon met het kopen van kalveren om die vet te mesten. Hij beloofde de aandelen na 18 maanden, als de dieren op het ideale slachtgewicht waren, terug te betalen met 42% rente.

300.000 hectare

De onderneming groeide en Boi Gordo kocht in verschillende deelstaten tientallen boerderijen met in totaal ruim 300.000 hectare land. Daarop werden zo’n 150.000 runderen gehouden. Het succes van Andrade inspireerde zelfs tot een televisieserie met als titel ‘De Koeien-Koning’. De schrijver en de hoofdrolspeler kochten niet alleen zelf aandelen, maar maakten ook reclame om in Boi Gordo te investeren. Meer dan 30.000 mensen gaven hieraan gevolg en investeerden. De eerste jaren kregen de investeerders hun geld met rente terugbetaald. Deze betalingen werden echter voornamelijk gedaan met de inleg van nieuwe investeerders, de bekende Ponzifraude.

Het succes van Boi Gordo stimuleerde andere bedrijven om hetzelfde te gaan doen. Een daarvan, Gallus, ging al snel failliet toen bleek dat er meer aandelen waren verkocht dan dat er aan vee was ingekocht. Hierdoor werd de aandacht getrokken van de Braziliaanse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Andrade werd verplicht zich aan de regels te houden. Het bedrijf moest meer financiële garanties hebben dan het aan aandelen had uitgegeven.

Al snel bleek dat Boi Gordo daar niet aan kon voldoen. Op dat moment stonden er voor meer dan €1,5 miljard aan aandelen uit. De toezichthouder verbood hierop verdere uitgifte van aandelen.

Door het wegvallen van nieuwe investeerders, konden de oude aandelen niet worden betaald. In 2001 werd surseance aangevraagd. In 2004 werd de onderneming failliet verklaard. Om de rekeningen te betalen worden nu (12 jaar later) de kroonjuwelen verkocht, in opdracht van justitie. Een aantal boerderijen is als compensatie voor de verliezen aan enkele groepen investeerders toegewezen en kunnen niet worden geveild. De recente veiling van een boerderij van 135.000 hectare bracht slechts €87 miljoen op, de helft van wat aanvankelijk was verwacht. Veel vooral kleine investeerders blijven met lege handen achter.

Beheer
WP Admin