Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Botertekort Duitse supers door lage melkaanvoer

Duitse supermarkten moeten de komende weken leven met een tekort aan boter, room en andere zuivelproducten met een hoog vetgehalte.

Dit heeft zuivelreus DMK laten weten aan de supers, in een op 5 oktober gedateerde brief. Ook andere Duitse zuivelbedrijven kampen met vet- en, meer in het algemeen, melktekorten. Enkele weken geleden kondigde zuivelbedrijf Müller aan dat het de melkveehouders 3 cent per kilo extra gaat betalen voor elke liter melk die vanaf begin oktober meer wordt geleverd dan vorig jaar vanaf begin oktober.

Door de tekorten heeft DMK enkele productielijnen zelfs helemaal stil moeten leggen, meldt het bedrijf. Behalve boter en room is ook kaas zeer beperkt leverbaar, wordt gemeld.

Hoge boetes

Niet leveren van zuivelproducten kan zuivelbedrijven duur komen te staan. Supermarkten als Aldi en Lidl brengen leveranciers in Duitsland een boete van enkele honderden euro’s per niet geleverde pellet product in rekening.

Om de melkproductie weer omhoog te krijgen bij DMK, moet de onderneming de boeren meer betalen voor geleverde melk, zei topman Ingo Müller vorige week. Hij sprak ook van vertrouwen terugwinnen. De verwachting is dan ook dat DMK de melkprijs per november verder zal verhogen. Ter vervanging van de vorige maand opgestapte directeur melkaanvoer Dirk Gloy, is nu Klaus Hein aangesteld. Hij komt van Meg Bayern, maar werkte eerder voor Nordmilch.

Beheer
WP Admin