Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Van Dam: gemiddeld bedrijf bevoordelen bij fosfaatrechten

Staatssecretaris Van Dam (EZ) wil via het fosfaatrechtenstelsel melkveebedrijven ondersteunen die een voor Nederland gebruikelijke schaal hebben. Ook wil hij met het systeem weidegang en grondgebondenheid ondersteunen.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft deze uitspraken gedaan tijdens een debat in de Tweede Kamer, woensdagavond 27 januari, over de melkveehouderij en de groei van die sector na de afschaffing van het melkquotum

‘Heel gewone melkveebedrijven moeten niet op achterstand komen’

De fosfaatrechten moeten vooral niet prikkelen om bedrijven verder te intensiveren; Van Dam wil juist de ‘heel gewone’ melkveebedrijven een steuntje in de rug geven: “Deze ondernemers moeten niet weer op achterstand komen en niet het gevoel krijgen dat ook zij weer meer moeten intensiveren, omdat zij anders de concurrentie niet aankunnen.”

Details over het fosfaatrechtensysteem gaf de staatssecretaris nog niet. Hij hoopt hier in de eerste helft van februari meer duidelijkheid over te kunnen geven.

‘Niet een beeld van grootschalige fabrieken en koeien als machine’

Melkveehouders met een bedrijf van gemiddelde omvang verdienen steun en dat begint met respect, zegt Van Dam in reactie op het kritische beeld dat met name Partij voor de Dieren en SP neer zetten over de melkveehouderij in Nederland. “Het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf met 85 koeien heeft het in de huidige marktomstandigheden met de lage prijzen veel moeilijker dan een grootschalig bedrijf, omdat er minder mogelijkheden zijn om de lage prijzen op te vangen”, zegt Van Dam. Hij vindt dat deze boeren respect verdienen. “Dan moet je geen beeld schetsen alsof de hele melkveesector bestaat uit grootschalige fabrieken waarin koeien als machine worden gezien. Dat doet geen recht aan de passie en de betrokkenheid van het overgrote deel van de Nederlandse melkveehouders.”

‘Het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf met 85 koeien heeft het in de huidige marktomstandigheden veel moeilijker dan een grootschalig bedrijf, omdat er minder mogelijkheden zijn om de lage prijzen op te vangen’

Schaalvergroting maar geen grootschalige bio-industrie

Van Dam erkent dat er schaalvergroting plaatsvindt en dat dit tot problemen leidt. “Het gemiddeld aantal koeien was in 2013 83, in 2014 was dit 85 en in 2015 89. Dus ja: bedrijven groeien. Maar een bedrijf met 700 koeien, zoals in tv-programma Zembla te zien was, is niet representatief voor de Nederlandse vorm van melkveehouderij. Van de 18.267 melkveebedrijven in Nederland zijn er 62 met meer dan 400 koeien”, aldus Van Dam. Hij verwacht ook niet dat de melkveehouderij op korte termijn zal veranderen tot een grootschalige vorm van bio-industrie. Daarvoor moeten de bedrijven van gemiddelde omvang wel worden ondersteund, zodat ze hun bedrijf draaiende kunnen houden.

De schaalvergroting brengt volgens Van Dam risico’s met zich mee voor weidegang en de te hoge mestproductie.

Van Dam wil actieplan voor toename weidegang

Tweede Kamerleden Henk van Gerven (SP), Rick Grashoff (GroenLinks) en Fatma Koser Kaya (D66) vinden dat Van Dam zich meer moet inzetten om weidegang te stimuleren. Ze dienden vier maanden geleden de initiatiefnota ‘Wei voor de koe’ in, om weidegang op te nemen in de wet. Ook PvdA-Kamerlid Joyce Vermue vraagt of Van Dam het convenant weidegang gaat openbreken om meer weidegang te realiseren. Van Dam zegt dat de teruggang van de weidegang vorig jaar tot staan is gebracht, hoewel het aandeel bedrijven dat koeien weidt, vorig jaar daalde van 70 naar 69 procent. Deze trend wil de bewindsman ombuigen naar een toename in weidegang; maar daarvoor wil hij het convenant Weidegang niet openbreken, maar gezamenlijk met de convenantspartners een nieuw actieplan opstellen om tot 80 procent weidegang in 2020 te komen.

Het zogeheten dertigledendebat werd vorig jaar aangevraagd na de uitzending van Zembla over de industrialisering van de melkveehouderij in juni vorig jaar.

Beheer
WP Admin