Rundveehouderij

Nieuws 1398 x bekeken

Uittocht van Britse melkveehouders

Een groot aantal Britse melkveehouders zal de komende weken de handdoek in de ring moeten gooien. ''De boeren kunnen niet eeuwig doorgaan met melk produceren en daarop verlies lijden,'' zegt voorzitter Rob Harrison van de sectie melkveehouderij bij de National Farmers Union.

De afgelopen weken hebben vrijwel alle Britse melkbedrijven, inclusief de marktleiders Arla en Muller-Wiseman, weer een verlaging van de melkvergoeding aangekondigd. Harrison: ''Ik raad elke melkveehouders aan om goed naar zijn of haar bedrijfsvoering te kijken en te beoordelen of ze nog een periode met lage melkprijzen kunnen overleven. Wij praten regelmatig met de banken om goede adviezen te krijgen en ik wil dat onze leden ook op hun bankmanager, accountant of adviseur af stappen. Melk produceren met verlies, daar heeft niemand wat aan. We hebben hier in Groot-Brittannië een sterke en weerbarstige sector nodig.''

Geen overleg

Harrison ziet op korte termijn geen enkele verbetering. ''We weten dat de vraag nog altijd wordt beïnvloed door wereldwijde factoren, de genadeloze prijzenoorlog in de supermarkten weet van geen ophouden en we blijven zowel hier als elders in Europa meer melk produceren. Steeds weer zien we dat de melkprijzen en voorwaarden zonder enige vorm van overleg worden veranderd, waarbij geen enkel bedrijf zich meer aan onze vrijwillige gedragscode lijkt te houden. Het is een bloedbad en wie daar het meest onder lijdt, zijn onze hard werkende melkveehouders.''

Madelon de Lepper

Of registreer je om te kunnen reageren.