Rundveehouderij

Nieuws 2904 x bekeken 6 reacties

'Transport oorzaak antibioticagebruik kalverhouderij'

De Dierenbescherming (DB) constateert dat de vleeskalverhouderij waarschijnlijk de doelstelling van 50% anbtibioticareductie in 2015 ten opzichte van 2009 niet gaat halen.

In de periode 2009-2014 is het antibioticagebruik volgens cijfers van de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDA) met 37,4% gedaald naar 21,15 dierdagdoseringen. Oorzaak zijn de importen van nuchtere kalveren, stelt de DB. In een brief aan te Tweede Kamer van 25 januari uit de DB haar zorgen over de transporten van jonge kalveren en roept de overheid op daar een eind aan te maken.

Kalververzameling op de schop

Het verzamelen en sorteren van kalveren van verschillende melkveebedrijven op verzamelplaatsen en vervolgens het transport naar de vleeskalverbedrijven, maken kalveren kwetsbaarder voor ziektes. De DB stelt voor om de regels voor het transport en verzamelen van kalveren aan te passen. De transportleeftijd moet omhoog van 14 naar 28 dagen, zodat kalveren al sterker zijn. Dit vermindert ook het huidige probleem van weigeren van lichte kalveren bij melkveehouders en op verzamelplaatsen.

Ook wil de DB een eind aan de fysieke verzamelplaatsen, omdat dat een bron is van ziektekiemen en stress voor de kalveren. Ook moet de transportduur worden teruggebracht naar korter dan acht uur. De DB roept hierin de kalversector op haar eigen verantwoordelijkheid te nemen. Binnenkort wordt een petitie van 42.500 handtekeningen aan de kalverhouderij aangeboden, waarmee wordt gepleit voor het eind van de langeafstandtransporten.

Referentiejaar 2007 afgesproken

De DB hanteert de brede afspraken in de veehouderij om in 2015 nog maar 50% van het antibioticagebruik van 2009 te gebruiken. De kalversector heeft echter al in 2007 afspraken met de overheid gemaakt en heeft dat jaar al de eerste stappen gezet.

Uit cijfers van de SDA blijkt dat de antibioticareductie in 2014 ten opzichte van 2007 op 46,3% lag. Op basis van dat cijfer is de 50% in 2015 binnen handbereik en ligt de kalversector in lijn met andere sectoren.

Sector moet aan de bak

De DB hekelt niet alleen het verzamelen en de transporten. Ook over de huisvesting is de DB niet te spreken. Sinds de afspraken over groepshuisvesting in 2004 is niets meer veranderd aan de kalverstallen. Er wordt al 11 jaar gewerkt aan een welzijnsmonitor en het onderzoek naar rubber op de roostervloeren loopt ook al sinds 2008. De kalverhouderij is zich sterk bewust van het vergrootglas waar het nu onder ligt en gaat gesprekken met de DB niet uit de weg, maar moet daarin nu wel stappen maken.

Laatste reacties

 • boerderijveld

  Laat ze wat nuttigs gaan doen. In andere eu landen kunnen ze nog wat van ons kikkerlandje leren wat dierwelzijn betreft. Laat ze daar eens naar kijken en zo onze concurrentie positie weer een beetje opschalen

 • mtseshuis

  Ja, dierenbescherming, jullie slaan de plank volledig mis. Ga lekker in de oostbloklanden staan zeveren en kijken, niet hier. Hier is het 100% in orde, kan menig verzorgingstehuis nog wat van leren!

 • jan1

  En zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan. Alle lange afstandsvluchten van Schiphol schrappen. busreizen schrappen, wintersport is ook al te ver. allemaal met de kippen op stok.

 • Piejear

  Dieren mogen geen stress hebben. En mensen? Stoppen met toetsen op school, kermis attracties verbieden, Efteling sluiten, geen vakantie voor kinderen, sporten en computer games verbieden. De samenleving moet drastisch aangepast. Lukt dit voor 2020?

 • Jan van het Zand

  De dictatuur door Dé Dierenbescherming is een feit. Van Dam hoeft maar te zeggen, de consument vraagt hét. En het is geregeld in de Tweede Kamer.
  Wat is het alternatief? Vleeskalveren houden buiten Nederland. Dat zal het welzijn van de kalveren goed doen zeker.....???? DB denk na. Wat wil je bereiken? En is het ook te bereiken buiten Nederland???
  Het begint bij DB ook te lijken op: Korte termijn successen boeken. De lange termijn: Wie dan leeft wie dan zorgt.
  En wat als niemand nog winst ziet in het aanhouden van een kalf voor de vleeskalverhouderij??? Wat dan???

 • koestal

  De DB heeft gewoon een hekel aan boeren,laat ze eens controles houden bij de burgers,hoe ze hun honden en katten,kanaries etc. huisvesten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.