Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

‘Stagnatie melkveesector kost Nederland koppositie’

De onduidelijkheid over de toekomst van de melkveehouderij kan Nederland als landbouwland de koppositie kosten. Dat zegt Alexander van der Lely, bestuursvoorzitter van Lely Group, producent van onder andere de melkrobot en andere innovatieve landbouwapparatuur.

Van der Lely was gastspreker op het landbouwevent van de VVD, maandag in het Flevolandse Dronten.

De CEO van Lely zegt dat Nederland overal in de wereld wordt gezien als topland op het gebied van de landbouw. Maar die positie is niet gegarandeerd.

Onduidelijkheid fosfaatrechten

Van der Lely zegt dat de onduidelijkheid over de invoering van fosfaatrechten de economie remt. “Dat is mogelijk desastreus voor de koppositie van Nederland als landbouwland.” De innovatieve ondernemer zegt dat Nederland creatief moet omgaan met de beperkte ruimte die er is. “We moeten goed met de beschikbare hulpbronnen omgaan. Met de melkrobot hebben wij systemen ontwikkeld waarin koeien zich vrij kunnen bewegen; de koe bepaalt zelf wanneer ze wil eten, wanneer ze wil drinken en wanneer ze gemolken wil worden.”

Efficiënter melkvee houden

Van der Lely zegt dat ondernemers gedwongen door de omstandigheden moeten zoeken naar efficiënte manieren van melkveehouderij. “Als de prijs daalt, de kosten stijgen en de regels strenger worden, dan moet de boer wel kijken naar kostprijsverlaging, gericht op efficiëntie. Dat vraagt om een andere en slimmere aanpak.”

Beheer
WP Admin