Theo Spierings. Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Spierings: melkproductie EU moet naar beneden

Melkveehouders in Europa moeten hun productie laten dalen om de onbalans in vraag en aanbod op de wereldmarkt te herstellen. Dat zegt Fonterra-topman Theo Spiering.

In Nieuw-Zeeland hebben melkveehouders als gevolg van de lage prijzen hun productie al laten dalen, maar dit zou ook in andere regio’s moeten gebeuren. Binnen de EU is de productie juist toegenomen. Spierings noemt de huidige zuivelprijzen voor de langere termijn onhoudbaar laag voor melkveehouders wereldwijd.

Fonterra verlaagt voorschotmelkprijs

Fonterra ziet zich als gevolg van de lage zuivelprijzen genoodzaakt zijn voorschotmelkprijs voor seizoen 2015/2016 naar beneden bij te stellen. Omgerekend gaat het om een daling van €20,50 naar €19 per 100 kilo melk. Daarbij verwacht de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming nog rond de 2 cent aan dividend uit te kunnen keren. De totale melkprijs zou dan uitkomen op €21 waarvan ongeveer €20,50 per 100 kilo contant wordt uitgekeerd. Deze bedragen gelden bij de huidige wisselkoers bij 4,4 procent eiwit en 3,2 procent eiwit.

Economische tegenwind en onzekerheid

Als belangrijke redenen voor de daling van de melkprijs noemt coöperatievoorzitter John Wilson de sterk gedaalde olieprijs, economische onzekerheid in opkomende landen en een traag herstel van de zuivelimport door China. Daarbij zorgt de Russische ban op Europese zuivel dat er steeds meer Europees zuivelproduct op de wereldmarkt komt. Ondanks de tegenwind op de wereldmarkt blijft Spiering erin geloven dat de prijzen later dit jaar gaan aantrekken. Ook de vooruitzichten op de langere termijn zijn volgens hem nog altijd goed.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin