Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Lagere stikstof-efficiëntie niet door software

Veehouders die deze maanden de KringloopWijzer invullen, komen vaak uit op een lagere stikstof-efficiëntie dan een jaar geleden. Dat heeft echter niets te maken met de vorige week gemelde problemen met de database voor de Kringloopwijzer, zo melden medewerkers van het project KringloopWijzer.

De lagere efficiëntie mag eigenlijk geen verrassing zijn voor veehouders. Punt is dat vorig jaar de forfaitaire normen in de mestwetgeving zijn aangepast.

Gevolg daarvan is dat de lat een beetje hoger is komen te liggen voor iedereen, en dat als gevolg daarvan het weer moeilijker is geworden om een even hoge efficiëntie te bereiken als vorig jaar. Toen scoorden verschillende boeren die de KrinloopWijzer hadden ingevuld een stikstof-efficiëntie van 20% of nog meer.

Zulke percentages zijn ditmaal niet meer of veel minder vaak aan de orde, zeker als er niet veel is veranderd in de bedrijfsvoering. Blijkens reacties op internetfora en in de sociale media wordt nu regelmatig een efficiëntie gescoord van 10% of lager. Dit voelt als een tegenvaller, zo melden veehouders.

Veranderingen in KringloopWijzer

Behalve de aangescherpte mestnormen zijn er ook nog andere wijzigingen doorgevoerd in de Kringloopwijzer 2015. In het afgelopen jaar is het instrument nog eens goed tegen het licht gehouden door medewerkers van Wageningen UR. Vanuit het project KringloopWijzer kon maandag niet duidelijk worden gemaakt op welke punten precies zaken zijn veranderd.

Door problemen met de software kan het invullen van de Kringloopwijzer overigens ook technische problemen geven. Daardoor is er uitstel tot mei 2016.

Slim voordeel halen uit de KringloopWijzer

Boerderij helpt melkveehouders wegwijs te raken met de KringloopWijzer en organiseerde daarom vrijdag 15 januari met medewerking van ZuivelNL, LTO Nederland, PPP-Agro Advies en ForFarmers een webinar voor melkveehouders over de KringloopWijzer.

Bekijk deze online studiebijeenkomst terug

Beheer
WP Admin