Rundveehouderij

Nieuws 3403 x bekeken 3 reacties

Kalvertransporten aangehouden om drinksysteem

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag en donderdag twee transportwagens met nuchtere kalveren staande gehouden.

De kalveren werden vervoerd in veewagens zonder geschikt drinkwatersysteem voor jonge dieren. Daarnaast overtraden de transporteurs ook de rij- en rusttijden voor dieren. Het is verplicht om kalveren na maximaal negen uur rijden een uur rust te geven.

Kalveren uit Duitsland en Tsjechië

Het ging om transporten van 150 kalveren uit Duitsland en 190 kalveren uit Tsjechië. Van de overtredingen wordt een rapport van bevindingen opgemaakt en op basis daarvan kan de transporteur beboet worden.

Strengere controles

De NVWA controleert sinds 21 december strenger op het vervoer van nuchtere kalveren. In die paar weken is al vijf keer opgetreden tegen onjuist transport van de kalveren. Ook geldt sinds die datum een verbod op export van kalveren jonger dan twee maanden, omdat deze dieren niet in staat zijn om te drinken uit de standaard drinksystemen die op de meeste veewagens voor langeafstandstransporten aanwezig zijn.

Bleker: transporten wel toegestaan volgens EU-regels

Henk Bleker, voorzitter van Vee& Logistiek Nederland, vindt het uitermate curieus hoe een transport dat is toegestaan door andere lidstaten op basis van Europese regels in Nederland op dezelfde regels wordt verboden. "Het gaat ook nog om wagens die door de Nederlandse RDW zijn goedgekeurd", zegt hij.

Vee & Logistiek Nederland neemt de zaak als brancheorganisatie hoog op. "We gaan de zaak onderzoeken en waarbij we juridische stappen niet uitsluiten", aldus Bleker. Hij vindt dat Europese regels in heel Europa hetzelfde moeten worden toegepast.

Laatste reacties

 • Barneveldsei

  Henk Bleker, laten we alle agrarische regels aanpassen. Kunnen we gelijk meer mest aanwenden per ha. Kunnen vele wetten en regels verdwijnen.
  Minder ambtenaren per boer,en de hoger opgeleide ambtenaar kan de asielzoekers beter begeleiden. Hebben ze gelijk nog werk ook.

 • mtseshuis

  @Barneveldsei: Ja dit geeft mogelijkheden, in de hele EU gelijke regels ook op mestgebied, 100 punten!

 • Insp.

  Ja lijkt me ook wel wat.
  Allemaal 170 kg N/ha.

Of registreer je om te kunnen reageren.