Rundveehouderij

Nieuws 1432 x bekeken

Iran meldt MKZ pas na ruim 4 maanden

In Iran zijn in augustus 2015 al gevallen van MKZ gemeld, maar pas in december meldde dat land die dierziekte bij diergezondheidsorganisatie OIE.

In Iran is MKZ van het genotype 7 vastgesteld, aldus de mondiale diergezondheidsorganisatie OIE. In Iran zelf waren in augustus vorig jaar al de eerste meldingen binnengekomen. Pas in december is de besmetting officieel gemeld bij de OIE. Ook heeft Iran toen het EU-laboratorium in het Britse Pirbright om contra-expertise en nadere determinatie gevraagd.

MKZ, genotype 7

Per 1 januari is officieel bevestigd dat het om genotype 7 gaat. Zo'n 1.250 dieren zijn besmet. Niet gemeld wordt hoeveel runderen er geruimd en/of gestorven zijn. De bron lijkt een veemarkt in provincie West-Azerbeidzjan.

MKZ in Iran heeft weinig direct effect op Europa

Voor Europa heeft de besmetting weinig direct effect. Onduidelijk is wat de besmetting betekent voor de voorgenomen Iraanse export van vlees en zuivel naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.