Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Herstel zuivelmarkt steeds verder weg

Herstel van de zuivelmarkt na de zomer is veel te optimistisch, meent een toenemend aantal specialisten. Het duurt veeleer tot begin 2017 voordat de markt weer omhoog gaat.

Dit melden onder meer de Amerikaanse zuivel exportraad (USDEC), de topman van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Westland Milk Matt O’Regan en zuivelkenner Mark Voorbergen. Aan deze groep kunnen met gemak meer namen worden toegevoegd. Bijna zonder uitzondering zijn ze niet erg positief gestemd. LTO Nederland was begin deze week dan ook een witte raaf in het gezelschap zwartkijkers, toen LTO zich voorzichtig positief uitliet over de zuivelmarkt.

Dalende olieprijs en hogere melkproductie

De negatievelingen laten zich inspireren door weinig gunstige berichten over de wereldeconomie, de voortdurend verder dalende olieprijs, die negatieve gevolgen heeft voor de koopkracht van veel landen en een aanhoudend hogere melkproductie dan voorzien. Dit is zowel het gevolg in de EU als in Nieuw-Zeeland. Ook in de VS blijft de melkproductie goed op niveau.

Melkpoeder en boter in interventie

Ondertussen nemen de voorraden nog steeds niet af. In de EU is sinds het begin van het nieuwe jaar zelfs een duidelijke toename zichtbaar van de hoeveelheden melkpoeder en boter die in interventie en private opslag worden gedaan. De hoeveelheid melkpoeder die in de eerste 2 weken van 2016 is ingeleverd voor interventie, is al meer dan een kwart van wat in heel 2015 is ingeleverd. De situatie is bij kaas niet heel veel ander. Daar zitten de voorraden vooral in opslag van bedrijven zelf. Toch beginnen ook kaasbedrijven de opslagregelingen van de EU langzaamaan te ontdekken. Zo zit vanuit Nederland al ruim 7.000 ton in private opslag.

Hogan wil langere interventie en opslag

Landbouwcommissaris Phil Hogan ziet ook het probleem en stelde woensdag voor om de interventie- en opslagregelingen dus alvast te verlengen tot eind september van dit jaar.

Beheer
WP Admin