Rundveehouderij

Nieuws 2552 x bekeken 2 reacties

Groot verschil in ruwvoerproductie

De ruwvoeropbrengsten van een hectare grond kunnen enorm variëren. In de praktijk lopen de verschillen in grasland op tot 60%. Op maisopbrengsten zijn de verschillen zelfs 69%.

Dat stelt zaadbedrijf Limagrain in zijn nieuwsbrief op basis van cijfers van KringloopWijzer 2014, samengesteld door Flynth accountants in Arnhem.

De 25% bedrijven met de minste opbrengst per hectare grasland komen uit op een opbrengst van 9.098 kilo droge stof. De beste 25% haalt een opbrengst van 15.388 kilo droge stof. Voor mais geldt bij de minder presterende groep een opbrengst van 15.572 kilo droge stof tegen 24.854 kilo droge stof voor de veehouders met de hoogst opbrengst

11 cent per kilo melk kwijt aan voer

Flynth becijfert dat voerkosten 20 tot 30% van de totale bedrijfsuitgaven bedragen. Zo koopt een bedrijf van 870.000 kilo melk jaarlijks voor bijna €94.000 aan voer. Dat komt overeen met bijna 11 cent per kilo melk. Dit zijn kosten voor krachtvoer, natte bijproducten, melkpoeder en aangekocht ruwvoer en weidegeld. Met een goede ruwvoerproductie kunnen deze kosten aanzienlijk omlaag.

Ruwvoerteelt heeft invloed op voerkosten

Voerkosten verdienen dus alle aandacht, geeft Hans Scholte, bedrijfsadviseur van Flynth, aan. "Voeding is een grote kostenpost waarop veehouders via hun ruwvoerteelt veel invloed kunnen hebben. Er zijn bedrijven met 18.000 kilo melk per hectare die zelfvoorzienend zijn, er zijn ook extensieve bedrijven die ruwvoer moeten bijkopen. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de grond, maar ook met de kwaliteit van de ruwvoerteelt en de aanpak van de ondernemer."

Slim voordeel halen uit de KringloopWijzer

Boerderij helpt melkveehouders wegwijs te raken met de KringloopWijzer en organiseerde daarom vrijdag 15 januari met medewerking van ZuivelNL, LTO Nederland, PPP-Agro Advies en ForFarmers een webinar voor melkveehouders over de KringloopWijzer.
Bekijk deze online studiebijeenkomst terug

Laatste reacties

  • el

    Ook de melkpoeder kun je vervangen, door melk uit de tank!

  • farmerbn

    Eind jaren 80 leerden we al bij Dhr Van de Weg dat 50% van het inkomen van een melkveehouder uit de grond komt en 'maar' 30% uit de koeien. Toen had je al kennis over ruwvoerwinning. Ze doen nu net of het nieuw is.

Of registreer je om te kunnen reageren.