Foto: Peter Roek RundveeNieuws

300 voormalig FrieslandCampina-leveranciers naar Milcobel

Van de bijna 450 FrieslandCampina-leveranciers in België die bij de zuivelonderneming moeten vertrekken, stappen er 300 over naar de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel.

De rest van de melkveehouders koos voor de Waalse coöperatie Laiterie des Ardennes. Dat melden Vlaamse media.

FrieslandCampina halveert aantal melkleveranciers

FrieslandCampina maakte eind 2015 bekend het aantal leveranciers van melk in België per 1 februari 2016 te halveren. Als reden gaf de coöperatie dat zij de melkcollectie in België beter wilde afstemmen op de marktvraag in België. Mede door toename van de melkproductie in 2015 haalde de zuivelonderneming meer melk op in België dan ze in het land kan afzetten. Milcobel kan vanwege recente investeringen in kaas en melkpoeder juist extra melk gebruiken. Later werd ook bekend dat FrieslandCampina tegen capaciteitsproblemen aanliep.

Financiële tegemoetkoming voor melkveehouders

Milcobel en FrieslandCampina sloten een overeenkomst om de overgang van melkveehouders soepel te laten verlopen. Leveranciers die per 1 februari 2016 lid zijn en melk leveren aan Milcobel ontvangen een financiële tegemoetkoming van €3 per 100 liter melk over het geleverde melkvolume in 2015. Betrokken leverancier-melkveehouders die na 1 februari 2016 overstappen naar Milcobel, of kiezen voor een andere koper, of besluiten de melklevering stop te zetten voor 1 juli 2016, ontvangen een vergoeding van 50 cent per 100 liter.

Beheer
WP Admin