Rundveehouderij

Nieuws 3343 x bekeken 4 reacties

Gestolen kaas richting Oost-Europa

De gestolen boerenkaas waarvan de landelijke media afgelopen vrijdag groot over berichtte is zeer waarschijnlijk richting Oost-Europa vervoerd. Rusland wordt als mogelijkheid genoemd omdat kaas door de boycot niet meer te verkrijgen is.

Met name de bovenklasse van de Russische bevolking is zeer gesteld op hun luxeproducten, waar boerenkaas ook onder valt. Volgens Irene van der Voort, voorzitter van de Bond van Boerderij-zuivelbereiders wijzen er al langer pijlen die kant op.

De Bond heeft haar leden de afgelopen tijd herhaaldelijk gewaarschuwd voor dreigende diefstallen. Op verschillende bedrijven werd er door Oost-Europeanen naar kaas en de beschikbaarheid daarvan geïnformeerd. Vervolgens vernomen de bedrijven niets meer van deze bezoekers. Volgens Van der Voort is het onwaarschijnlijk dat de kaas in Nederland in de handel terecht gekomen is. Er zijn maar vijf erkende kaashandelaren voor boerenkaas en de kaas zelf is voorzien van een speciaal keurmerk, waardoor het aanbieden van de kaas door andere personen direct zou opvallen. De Bond neemt de zaak mee in haar eerstvolgende vergadering.

Verzekeringskwestie

In de meeste gevallen zullen de getroffen veehouders hun schade vergoed krijgen door de verzekering. Maar dan moet de kaasopslag wel goed afgesloten zijn.

Afgelopen vrijdag meldde NRC Handelsblad dat er minstens zes kaasboerderijen zijn overvallen waarbij ongeveer 8.500 kg kaas buitgemaakt is met een waarde van in totaal zo'n €90.000. Het ging om professioneel aangepakte diefstallen waarbij weinig sporen werden achtergelaten.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Wat dat betreft lijken de Russen veel op Nederlanders. Ze willen van alles het beste maar het mag niks kosten.

 • agratax(1)

  @WGeverink. Reken maar dat deze kaas de Rijke Rus een leuk bedrag kost, net als voor hun boycot. Waarom verkopen de heren niet eenvoudig deze kaas aan de man ie komt vragen of er nog kaas te koop is.
  Stelen zal de Russische importeur meer opbrengen, maar transport, importheffing en het dievengilde wil zijn deel. Kosten zat dus voor het op tafel ligt bij Poetin en zijn vriendenclub

 • mali

  hadden ze dat maar bij DOC kaas u.a. gedaan................

 • RGS9C5J3

  Als de verzekering maar goed zou betalen is dat geen ramp,
  maar uiteindelijk betalen we t dan met zn allen

Of registreer je om te kunnen reageren.