Rundveehouderij

Nieuws 18510 x bekeken 35 reacties

'FrieslandCampina mogelijk niet verplicht tot compensatie'

FrieslandCampina is waarschijnlijk formeel niet verplicht tot het compenseren van 450 leden-melkveehouders die melk hebben moeten laten weglopen in de mestput. In het verleden is in soortgelijke situaties vanuit de coöperatieve gedachte wel gecompenseerd. Dat zegt voorzitter Piet Boer van FrieslandCampina.

De boeren hebben in de nacht van dinsdag op woensdag hun melk op verzoek van FrieslandCampina laten weglopen in de mestput. De melk mag tot drie dagen in de tank zitten. Daarna accepteert het bedrijf de melk niet meer, omdat de kwaliteit afbrokkelt. Vanwege gladheid konden vrachtwagens van FrieslandCampina de melk niet tijdig ophalen.

Onmacht

"Het lijkt een situatie van overmacht", aldus Boer. "In het verleden heeft het bedrijf soortgelijke problemen gekend door veeziektes en hoogwater. Volgens de reglementen is FrieslandCampina bij overmacht niet aansprakelijk. Het recht op compensatie geldt alleen wanneer de onderneming aantoonbaar in gebreke is gebleken."

Maar, zegt Boer, in de praktijk heeft FrieslandCampina wel degelijk gecompenseerd wanneer de melk niet opgehaald kon worden, ook al was dit niet haar schuld. "Ik wil daar nu nog niet over speculeren. Eerst moeten we de moeilijke situatie onder controle krijgen. Mogelijk loopt het aantal boeren waarbij de melk niet op tijd kan worden opgehaald nog verder op."

Overleg met directie

Als het weer verbeterd, wil Boer met het bestuur in overleg treden met de directie. "Daar komt dan een voorstel uit voort dat wordt voorgelegd aan de ledenraad. De ledenraad komt op 19 januari samen. We praten over melkgeld dat in februari zou worden uitbetaald, dus hebben we de tijd om tot een goede oplossing te komen."

Boer wil niet zeggen of hij persoonlijk voorstander van compensatie is. "IJzel is zo ongeveer het ergste dat je op de weg kan tegenkomen. Het is een hele bijzondere situatie en ik ga me niet vroegtijdig uitlaten over wat ik vind."

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Daarover hoeft geen twijfel te bestaan; compenseren natuurlijk, als je 2 ct. per kg uit kan keren voor de stabilisatieregeling dan kun je hier ook niet flauw over doen. Hij mag natuurlijk niet al te toeschietelijk doen/zijn ivm eventuele verzekeringsclaims van FCDF.

 • familiebeldman1

  RFC heet het tegenwoordig.

 • ...............

  In ieder geval 2 ct uitbetalen.

 • PIETER123

  Als gemeente bestuurders op een namiddag hun strooibeleid bepalen.Dan is het wel de vraag wat is die bezuiniging op de gemeente kas waard om melk zo in de put te laten lopen.

 • rinusr

  Wie verbetert de redacteur als het weer zich niet verbeterd heeft?

 • mtseshuis

  Lijkt me simpel, als de spotmelk maar een cent of 12 opbrengt, is er maar een klein vermogen weg, zou anders zijn, wanneer de melk 40 cent opbracht, maar dan hadden ze vast meer moeite gedaan om wel te halen...
  Dit is peanuts voor RFC en serieus geld voor boeren die nu al elk dubbeltje moeten omdraaien. De winst zal wel weer gigantisch zijn ivm de melkprijs, dus dan maar een paar 100.000 euro minder winst, want het gaat nergens over met deze prijzen. Snap eigenlijk niet waarom Boer dit niet gewoon zegt, elke boer zal daar graag een paar tiende van zijn melkgeld voor over hebben, tis al erg genoeg dat het de put in gaat...

 • mtseshuis

  Oja en Noorderlandmelk en DOC hebben wel alle boeren gehaald en met zelfde situatie te maken gehad, dus het kon kennelijk wel... Ik zeg niet dat je anderen in gevaar moet brengen, maar het wil er bij mij niet in dat er niks geregeld kon worden voor deze hele grote groep boeren...

 • Nick1983

  Idd in ieder geval die 2 ct uitbetalen over de niet geleverde liters.

 • rooieroza

  Als ze dat niet vergoeden zou echt te onbeschoft om waar te wezen zijn !

 • famvanbemmel@hetnet.nl

  Maken we dan direct beleid hiervoor? Ik heb de laatste jaren meerdere malen de melk weg moeten laten lopen ivm vogelgriep en dat is ook nooit vergoed! Valt volgens RFC ook onder overmacht, dus dan ook één lijn trekken!

 • HJ O R

  Dit moet gewoon betaald worden, deze boeren kunnen het niet helpen.
  Enkele jaren terug speelde het zelfde in het zuiden, is toen ook gewoon betaald , na wat geharrewar.
  Dat anderen het wel kunnen halen komt door het zeer strakke schema dat FC hanteert , dat was het probleem jaren terug in het zuiden ook, toen was FC ook de enige die de zaken niet voor elkaar kon houden.
  Dat strakke schema heeft zijn voor en tegen, maar als het zo gaat mag het wel eens weer tegen het licht gehouden worden. Piet mag natuurlijk niet te veel op de zaken vooruit lopen, maar ik neem aan dat het goed komt.Sterkte allen.

 • info104

  Ik bespeur dat we als boer en leverancier weer de schuld bij die ander neerleggen , wie is de producent van een product, dat is de producent en geen afnemer. Wanneer een afnemer niet kan afnemen door iets waar hij geen grip op heeft of kan hebben is dat overmacht en zal ik als producent de consequenties ervan moeten incasseren, ondernemingsrisico noem je dat. Kun je dat niet financieel ophoesten zal ik me daar voor moeten verzekeren.
  Dus al dat gezeur om compensatie, we hebben er geen enkel recht op sorry.

 • samaja

  tijdens de mkz crisis hebben wij ook weken lang niets gekregen!

 • botervloot

  gewoon uitbetalen deze boeren hebben hun melk laten weg lopen zodat ze afgelopen morgen weer een beetje hun normale rijschema konden oppakken ,dus deze boeren moeten bloeden voor diegene waar ze vanmorgen weer op normale tijd konden komen

 • NoordHollander

  hoe dom kun je zijn om terwijl t nog glad is dit soort uitspraken vast te ventileren?

 • botervloot

  gewoon uitbetalen deze boeren hebben hun melk laten weg lopen zodat ze afgelopen morgen weer een beetje hun normale rijschema konden oppakken ,dus deze boeren moeten bloeden voor diegene waar ze vanmorgen weer op normale tijd konden komen en het is ook een beetje rfc hun enigenschuld door alles in te zetten op trailers 35 ton .
  de 4 assers van ongeveer 20 ton rijden veel gemakkelijker door als het glad is

 • kolk0640

  In hoeverre is de weggelopen hoeveelheid toereikend wat FC uit de markt wil halen i.v.m. verwerkingscapaciteit. 24 miljoen euro hieraan besteden en over tot de orde van de dag. (dus iedere veehouder normaal laten melken)

 • herwaarden

  ik stel de helft van mijn stabilisatie premie beschikbaar voor de boeren waarbij de melk niet is opgehaald. Als iedereen dat doet kan FC 12 miljoen uitkeren aan de pech-boeren.

 • mtsludema

  bij ook melk moeten laten weglopen. het hele erf was ijsvrij en ook de weg was goed berijdbaar. agrifirm komt wel gewoon nieuw voer brengen rara hoe kan dit ? wat is hier aan de hand? dan kun je op z`n mist met een vergoeding over de brug komen piet boer!

 • veldk

  leg je claims maar bij het strooibeleid van je gemeente en provincie neer! zij zijn er verantwoordelijk voor dat de wegen niet begaanbaar zijn. niet een veehouder of rfc

 • Barneveldsei

  Zorg voor extra opslagruimte zodat de melk overgepompt kan worden. Snap het probleem niet. Bij uitbreiding komt een nieuwe koeltank, dan zet je de oude toch op zolder. Voorkomen is beter dan de melk weg laten lopen lijkt me.

 • Barneveldsei

  En blijf zout of zand strooien, zodat er gewoon gewerkt kan worden. Zorg dat er minimaal 1 ton zout in de schuur ligt. Wij kunnen ook niet leveren als de pallets niet de auto ingereden kan worden. Snap jullie gemakzucht niet om de veiligheid van vrachtwagens en chauffeurs. Voorkom dat ze schade oplopen aan schuin aflopende bestrating.

 • Bennie Stevelink

  @Barneveldsei, melk mag niet ouder zijn dan drie dagen. Dus overpompen in een andere tank biedt geen oplossing.

 • @meelmuisje

  Overmacht..... een apart woord als je "over macht" van de melkfabrieken denkt... De boer, als einde afschuifsysteem, delft uiteindelijk altijd het onderspit...

  "Snap jullie makzucht niet" schrijf je, @Barneveldsei? Dat noem ik nu ècht kortzichtig! Zelf ook boer zijnde zo makkelijk denken over dat het probleem, in dit geval zout strooien, bij de melkveehouders ligt die echt niet ook nog eens het werk van de overheid kunnen overnemen om wegen vrij te houden!

 • Hoop Geloof en Liefde

  Bloemenveiling Flora Holland is ook een afzetcooperatie. Alleen ben je zelf verantwoordelijk voor het juist en op tijd aanleveren van je handel. En als er teveel aanbod is.... draaien bloemen en planten door. Opbrengst = nihil. Wel betaal je als producent het transport, de veilingkosten en extra de stortkosten voor het afvoeren van je niet-verkochte product. De mestkelder lijkt me dan voor een keertje geen zeer hoge kostenpost ;-)
  Maar boeren en tuinders klagen altijd, toch?

 • Barneveldsei

  Witvlees kalveren lussen melk dat ouder is dan 3 dagen. En je kunt er altijd nog boter van maken als het apart opgehaald wordt.

 • Foxxy

  Ik vind het tegenwoordig jammer dat bestuursleden hun mening niet mogen ventileren voor een vergadering!
  Zouden ze daar ook voor tekenen?

  Hoe kunnen wij nu onderscheid maken in onze bestuurders?

  Ik hou wel van mensen die het hart op de tong hebben, immers je weet direct wat je aan ze hebt!

 • schooteind1

  Als FrieslandCampina dit gaat vergoeden (wat ik begrijpelijk zou vinden), moeten ze aan de leden met een pluimveetak toch wel effe uitleggen waarom ze een paar jaar terug die melk niet deden vergoeden. Het zou meten met 2 maten zijn. En nee, ik heb geen pluimvee dus mij heeft dit niet getroffen maar ik vind dat er in zo'n situatie geljjk gehandeld dient te worden. Zeker van een cooperatie.

 • geen boer

  FC handelt hier verstandig. Ze hebben naar verluidt zelf verzocht om de melk weg te laten lopen, en gaan waarschijnlijk wel compenseren. Echter wel met de uitdrukkelijke melding dat dit strikt vrijwillig is, dat ze geen enkele verplichting hebben en aan deze 'sans prejudice' compensatie geen enkel recht verbonden kan worden.
  Heel koninklijk, mag best gezegd worden.

 • toin

  dit vind ik niet gelijk een veehouder die kiest voor een andere tak op het zelfde erf te huis vesten kiest hier voor en ziet dit als een afgewogen risico. deze situatie is ontstaan door overmacht voor beide partijen. en ja ik heb wel pluimvee

 • agratax(1)

  @info104. Je hebt volkomen gelijk dat de boeren juridisch geen enkel recht op compensatie hebben. Maar daar we onze melk verwaarden in cooperatief verband zou ik me kunnen voorstellen, dat de melk in het licht van allen voor een en een voor allen (co-op gedachte) we deze boeren vergoeden. Dat kost minder dan enkele RMO's in de kreukel door de gladheid en daarmee ook boeren buiten het ijzel gebied duperen.

 • b.fledderman@hetnet.nl

  tijdens de MKZ crisis heb ik de tank ook moeten leeg lopen achteraf niet nodig geweest en geen cent uitbetaald gehad,was "ondernemersrisico" volgens de fabriek

 • mtseshuis

  Tijdens MKZ ook niet vergoed en buiten risico gebied. Als je pluimvee hebt als 2e tak is het wel even iets anders, misschien kun je daar apart bedrijf van maken zowel op papier, als in praktijk met aparte oprit.
  Hier wordt gevraagd om weg te laten lopen en RMO kwam gewoon niet dus gewoon 100 % vergoeden, is ook nog eens melk waar geen geld achteraan hoeft op de spotmarkt. Nee mijn compensatie hoeft niet gedeelt te worden, mijn deel in de winst (100 miljoen) mogen jullie met alle plezier hebben, waar hebben we het eigenlijk over? Voor betreffende boeren is het gewoon 10 % van het toch al schamele maand inkomen, voor RFC is het amper 1% !!!! vd jaarWINST!!!
  Wat een kniesoren degene die dat zijn collega daar niet gunt! Wij hadden geen last, zaten beneden het gebied, dus geen eigenbelang, wij delen graag met getroffen boeren, die winst van RFC kan rustig 1,5 miljoen lager... Geen enkel probleem.

 • NwZwervel

  iedereen die het over "ze" heeft, zit fout: de coöperatieve vereniging ben je zelf: de leden(raad) beslist en natuurlijk zadelt die niet enkele individuele leden ermee op: dat neem je gezamenlijk voor je rekening.
  heel bijzonder dat deze voorzitter (!) dat niet aanvoelt.
  (en mkz is geen vergelijk: wat je niet leverde kon je naderhand goed verleasen, winst wellicht groter dan zelf melken)

 • leo,s vriend

  mts eshuis, Doc en Noorderland melk hebben wel alle melk opgehaald?
  Waarom schrijven die dan vandaag dat zij alle niet opgehaalde melk vergoeden?

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.