Rundveehouderij

Nieuws 1127 x bekeken

Frankrijk produceert meer rundvlees

De Franse productie van rundvlees zal dit jaar licht toenemen. Dat komt vooral doordat er door de crisis in de zuivel meer melkkoeien naar de slacht worden gebracht.

Als die crisis tegen het eind van het jaar nog niet voorbij is, dan kan de vleesproductie nog fors hoger uitkomen. Dat zegt het instituut voor de veehouderij Institut de l'élevage.

In het afgelopen jaar lag de rundveeproductie in Frankrijk op 1,52 miljoen ton, 1% hoger dan in 2014. In dat jaar was al sprake van een toename met 2,5%. Voor dit jaar voorziet het instituut opnieuw 1% groei. ''Het ritme van de aanpassingen in de zuivelsector zal dit jaar doorgaan. In een optimistisch scenario zien we tegen eind 2016 een stabilisatie optreden.''

Ondanks blauwtong meer export

Het instituut meldt verder dat de export van jonge runderen afgelopen jaar ondanks de uitbraak van blauwtong in het najaar toch 6% hoger is uitgekomen. Dat is aan de ene kant te danken aan het hogere aanbod, maar aan de andere kant speelt ook de opening van de markt in Turkije een belangrijke rol. De regering heeft kort geleden ook besloten de haven van Sète bij Montpellier aan de Franse zuidkust expliciet buiten de beschermingszone voor blauwtong te houden, omdat van daaruit veel vee naar Turkije wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.