Rundveehouderij

Nieuws 1354 x bekeken

Britten bezorgd over blauwtong

De Britse veehouderij is bezorgd dat de blauwtong-epidemie vanuit Frankrijk overslaat naar Groot-Brittannië.

De Britse National Farmers Union (NFU) dringt daarom bij de boeren aan op uiterste waakzaamheid.

Frankrijk vaccineert tegen blauwtong

In de Franse regio Allier werd in september een eerste geval van blauwtong ontdekt. Volgens de laatste opgave van het ministerie van landbouw in Parijs waren er per 31 december 149 gevallen bekend. Vanwege de uitbraak gelden in een groot deel van Midden-Frankrijk beperkende maatregelen en ligt ook de export van vee aan banden. Tevens is er een uitgebreide vaccinatiecampagne, waarbij dieren die bestemd zijn voor de export voorrang krijgen.

NFU: 'Voldoende vaccin nodig voor Britse boeren'

De Britse NFU heeft naar aanleiding daarvan al enkele malen contact gehad met het plattelandsministerie Defra en de dienst voor plant- en diergezondheid APHA. Volgens Defra is het risico dat het virus overwaait gering, maar de NFU denkt dat er nogal wat reden voor ongerustheid is. ''Verschillende factoren spelen een rol, zoals temperatuur en windrichting, maar ook het eventueel vaccineren in andere landen. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gezien de potentiële weersituatie dit jaar naar het zuiden van Engeland komt", vreest Charles Sercombe, voorzitter van de sectie veehouderij bij de NFU. Hij dringt er daarom bij de autoriteiten op aan tijdig te zorgen voor voldoende vaccin. "Boeren moeten zelf beslissen of ze willen vaccineren, maar er moet in elk geval voldoende vaccin beschikbaar zijn.''

Of registreer je om te kunnen reageren.