Een melkwagen van FrieslandCampina belandde begin januari door de gladheid in de sloot. Foto: ANP RundveeNieuws

€1,6 miljoen compensatie voor ijzelschade

FrieslandCampina compenseert het gederfde melkgeld als gevolg van het niet ophalen van de melk in verband met de ijzel eerder deze maand.

Leden-melkveehouders hebben naar schatting tussen 4,5 en 5 miljoen kilo melk laten weglopen. In totaal wordt er een bedrag van ongeveer 1,6 miljoen euro gecompenseerd. Dat heeft de ledenraad besloten.

Compensatie

De compensatie voor de niet-opgehaalde melk wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde melkgeld over de maand januari 2016. Ook krijgen de leden-melkveehouders de misgelopen vergoeding voor constante melklevering van €2 per 100 kilo, mits zij voor en na de situatie die door de gladheid ontstond ook aan de voorwaarden van deze maatregel voldoen.

Wegen moeilijk begaanbaar

Als gevolg van de gladheid waren de wegen van 4 tot en met 7 januari in het noorden van Nederland moeilijk begaanbaar. Ondanks grote inspanning om zoveel mogelijk melk op te halen, is het volgens FrieslandCampina uit veiligheidsoverwegingen niet gelukt alles op te halen. Daarom is besloten de melk bij een aantal leden-melkveehouders niet op te halen en is de betrokken melkveehouders gevraagd de melk voor het eerstvolgende melkmaal in de mestput te laten lopen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin