Rundveehouderij

Nieuws 2622 x bekeken

Zweedse grootgrutters in actie voor melkveehouderij

Stockholm - De Zweedse grootgrutter Ica gaat met ingang van 21 september een half jaar lang 1 kroon (circa 10 cent) per liter melk meer vragen van de consumenten. De opbrengst moet onverkort ten goede komen aan de melkveehouders.

Ica, de leidende keten in Zweden, neemt dit initiatief in samenwerking met landbouw- en verwerkersfederatie Lanbrukarnas Riksförbund (LRF). De initiatiefnemers rekenen op een opbrengst van een slordige 100 miljoen kroon (rond €10 miljoen). Ica-concurrent Axfood gaat hetzelfde doen, maar beperkt zich tot 3 maanden. De opbrengst komt ook alleen ten goede aan de verwerker waarvan Axfood de melk betrekt, namelijk de 180 leveranciers tellende coöperatie Falköping.

De melkveehouderij reageert niet onverdeeld enthousiast, zo meldt de landbouwpers op basis van de reacties op de sociale media. Onder meer vinden velen het te weinig en is er ook scepsis over het bedelachtige karakter van de actie.

Of registreer je om te kunnen reageren.