Rundveehouderij

Nieuws 1519 x bekeken

Tekort aan biologische melk Australië

Sidney – Australische zuivelondernemingen kampen met een tekort aan biologische melk om in de vraag naar biologische zuivelproducten te kunnen voorzien. Dat meldt ABC.

Volgens lokale belangenorganisaties van de biologische branche speelt het probleem in meerdere biologische sectoren. Gesproken wordt van een tekort aan biologische grondstoffen van 40 procent. Het probleem is echter het meest acuut in de melkveehouderij. Zo laat één van de grootste yoghurtproducenten in Australië, Chobani, weten meer biologische melk te kunnen gebruiken. De verkoop van biologische yoghurt neemt jaar op jaar sterk toe. Opvallend is, volgens manager Gourav Neogy, dat het vooral jonge gezinnen zijn die voor de groeiende vraag verantwoordelijk zijn.

Investeren in biologische melk

Recent maakte ABC ook al bekend dat leverancierscoöperatie Organic Dairy Farmers of Australia (Odfa) ruim €3 miljoen heeft geïnvesteerd in een nieuwe zuivelfabriek in Geelong (Victoria). De fabriek is goed voor de verwerking van 30 miljoen kilo biologische melk per jaar. Het plan is om de capaciteit in vijf jaar tijd te verdubbelen. Momenteel wordt de melk van de leden nog verwerkt in elf verschillende zuivelfabrieken, maar Odfa wil de touwtjes meer in eigen handen nemen. Ook deze coöperatie geeft aan op zoek te zijn naar nieuwe leveranciers van biologische melk.

In Australië zou de biologische melkprijs zo'n 12,5 cent boven de gangbare melkprijs liggen. Groot voordeel is dat de biologische melkprijs stabieler is dan de gangbare melkprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.