RundveeNieuws

Sector overlegt met ministerie over invulling fosfaatrechten

Den Haag – Vanaf deze week is de sector in overleg met het ministerie van Economische Zaken over hoe een stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij eruit moet gaan zien. Begin november verwachten de partijen een voorstel gereed te hebben.

Op 2 juli kondigde staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan een stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij te willen invoeren. Om dit stelsel vorm en inhoud te geven, is een Regiegroep Fosfaatrechten ingesteld. Hierin nemen LTO Nederland, NZO, NVM, SNM, NAJK en Netwerk Grondig deel. De laatste partij vertegenwoordigt de extensieve melkveehouders.

Constructief eerste overleg

Volgens Diana Saaman van Netwerk Grondig verliep het eerste overleg constructief. Zij verwacht binnen twee weken opnieuw om de tafel te zitten met de overige sectorpartijen en het ministerie.

Tegen verhandelbaar systeem voor grondgebonden fosfaatrechten

Netwerk Grondig is een gelegenheidscoalitie die de grondgebonden melkveehouderij vertegenwoordigt. Zij willen dat fosfaatrechten gekoppeld worden aan grond en zijn tegen een verhandelbaar systeem voor grondgebonden fosfaatrechten. Volgens Saaman zijn alle melkveebedrijven die hun eigen mest kwijt kunnen op eigen grond, extensief. Deze groep boeren hoeft geen mest af te voeren, of te verwerken en zijn volgens Saaman ook niet verantwoordelijke voor de stijgende fosfaatproductie in de melkveehouderij. “Nederland telt 18.600 melkveehouders. 40 à 50 procent is grondgebonden oftewel extensief. Deze groep boeren moet anders behandeld worden dan de intensieve bedrijven.”

Beheer
WP Admin