Rundveehouderij

Nieuws 1007 x bekeken 1 reactie

Plewa: erkenning standaarden belangrijker dan lagere tarieven in TTIP

Brussel - Als de EU en de Verenigde Staten tot wederzijds erkenning van elkaars kwaliteitsstandaarden in de landbouw kunnen komen, en de VS gaan de EU als één handelsblok benaderen, dan zijn er voor de EU grote voordelen te behalen van een TTIP-akkoord.

Dit heeft Jerzy Plewa, directeur-generaal landbouw van de Europese Commissie gezegd in een interview met Agra Europe.

Volgens Plewa zijn de Europese zuivel- en ook delen van de rundvleessector heel concurrerend op de Amerikaanse markt, mits ze maar de juiste erkenningen kunnen krijgen. Dit is nog belangrijker  dan een beperking van de importtarieven.

Bureaucratische problemen

Zo moet Europese zuivel het in de VS doen zonder de zogenoemde grade-A-erkenning (1e kwaliteit) , terwijl Europese zuivel intrinsiek beslist niet van minder kwaliteit is dan Amerikaanse. De zaak hangt op bureaucratische problemen, maakt Plewa duidelijk.

Een ander probleem speelt in de rundvleessector. De decennia oude hormoonruzie is volgens de directeur-generaal nu zo goed als begraven. Die kwestie is nagenoeg voorbij. Een serieuzer probleem is volgens hem dat de VS doet alsof de EU niet één handelsblok is en afspraken probeert te maken met individuele landen.

Kalfsvleessector mag nog niet exporteren

Zo mag bij voorbeeld Ierland wel rundvlees exporteren naar de VS, maar een hele reeks andere landen, die dat ook graag zouden doen, niet. De Nederlandse kalfsvleessector is een voorbeeld van een bedrijfstak die graag weer naar de VS zou exporteren, maar mag dat nog steeds niet. Plewa vraagt zich af waarom. BSE was de aanleiding voor de VS om de grens te sluiten, maar nu is BSE voorbij en in veel landen is BSE minder hevig geweest dan in Ierland. Toch mogen deze landen nog niet exporteren.

Eén reactie

  • tonny60

    Voordelen voor de EU wil niet zeggen voordelen voor de primaire sector, voor de handel zeer zeker wel

Of registreer je om te kunnen reageren.