Rundveehouderij

Nieuws 4757 x bekeken 5 reactieslaatste update:1 okt 2015

Wet groei melkveehouderij geen hamerstuk

Den Haag - Hoewel de Tweede Kamer eerder dit jaar al akkoord is gegaan met de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) met aanvullende regels voor de grondgebonden groei van de melkveehouderij, wil een aantal partijen de daarop gebaseerde wet niet als hamerstuk behandelen. De wet regelt dat het fosfaatoverschot maar ten dele via mestverwerking mag worden verwerkt. Het doel is om de groei van de melkveehouderij zo veel mogelijk te koppelen aan extra grond.

De Eerste Kamer heeft de staatssecretaris tijdens het debat op 28 april gevraagd de AMvB om te zetten in een wet. Dat was niet om inhoudelijke redenen. De senaat vond het chiquer als de grondgebondenheid niet per AMvB, maar per wet geregeld zou worden. De staatssecretaris zegde toe met een wet te zullen komen.

Snelle behandeling is mogelijk

Partijen willen wel tegemoetkomen aan een snelle behandeling, zodat de wet tijdig in de Eerste Kamer kan worden behandeld.

Woordvoerder Eric Smaling van de SP zegt dat een snelle behandeling mogelijk is. Hij voelt voor een snelle schriftelijke behandeling. SGP'er Elbert Dijkgraaf wil in elk geval een schriftelijke behandeling van de wet. "Afhankelijk van de uitkomst daarvan bekijken we of de wet nog uitgebreider behandeld moet worden met een plenair debat", aldus Dijkgraaf.

Verschil van mening

De SGP ziet in de wet wel essentiële wijzigingen ten opzichte van de eerder aangenomen AMvB. Daarbij gaat het onder andere over de aanpassing van het referentiejaar voor de bepaling van de mate waarin de mestproductie via mestverwerking kan worden afgevoerd.

De PvdA zegt geen behoefte te hebben aan een uitgebreide behandeling, omdat de wet in grote lijnen overeenkomt met de eerder in de Tweede Kamer goedgekeurde Algemene Maatregel van Bestuur.

Situatie is lastig voor melkveehouders en parlementariërs

CDA-woordvoerder Jaco Geurts zegt dat de situatie voor melkveehouders, maar ook voor parlementariërs, ingewikkeld wordt, gezien de stapeling van regelgeving. Hij noemt daarbij niet alleen de Wet grondgebonden groei melkveehouderij, maar ook de voorgenomen invoering van fosfaatrechten en het programma aanpak stikstof. Hij vraagt zich af of het wijs is de discussie over de AMvB nog een keer over te doen, nu die omgezet is in een wet. Voor GroenLinks-woordvoerder Rik Grashoff is de wet op voorhand geen hamerstuk. "Maar ik moet er nog wel goed naar kijken."

Volgende week hoorzitting

Volgende week houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de situatie in de melkveehouderij waarbij de sector, de wetenschap en de provincies hun visie kunnen geven.

Laatste reacties

 • farmer135

  Hopelijk snappen ze het allemaal nog, ik in elk geval niet meer .

 • Johan Rozeboom

  Ik ook niet meer

 • j.verstraten1

  Ik denk niet dat er nog veehouders zijn die hiermee uit de voeten kunnen zonder een adviseur. Laat de euro's maar weer rollen. En het einde is nog niet in zicht.

 • maiskolf

  De fosfaatrechten dus ook niet in werking laten treden!

 • peter1939

  goed punt van SGP om regionale gronden mee te tellen zodat mest in de buurt blijft en geruild wordt met voedergewassen....dit is praktijk vd dag en verdiend steun

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.