RundveeNieuws

Management en fokkerij beïnvloeden weerbaarheid

Deventer – Een goede start van de lactatie is van invloed op de natuurlijke afweerstoffen van een koe. Een betere weerstand wordt bereikt door het optimaliseren van het droogstandsmanagement. Dit blijkt uit het onderzoeksproject ‘Weerbaar Vee’ dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) uitvoerde in samenwerking met Wageningen Universiteit en CRV en meegefinancierd werd door het Ministerie van Economische Zaken, LTO Noord en ZuivelNL.

Het onderzoek richtte zich op de factoren die de natuurlijke afweerstoffen van de koe beïnvloeden en hoe die weerstand te verbeteren is. Uit het onderzoek bleek dat dieren met grotere hoeveelheden natuurlijke afweerstoffen een groter risico hebben op problemen bij de start van de lactatie als melkziekte, baarmoederontsteking, aan de nageboorte blijven staan en witvuilen. Deze koeien hadden ook meer risico op wittelijndefecten.

Beïnvloeden natuurlijke afweerstoffen

Doordat de onderzoekers de hoeveelheid natuurlijke afweerstoffen combineerden met gegevens als pariteit en celgetal konden risicokoeien geïdentificeerd worden. Deze koeien hadden meer dan twee keer zo vaak opstartproblemen na de droogstand en drie keer zo vaak een wittelijndefect.

De onderzoekers hebben met deze gegevens gekeken naar de mogelijkheden om de natuurlijke afweerstoffen te beïnvloeden. Optimalisatie van de droogstand leidde op de 29 onderzochte bedrijven tot een afname van de natuurlijke afweerstoffen en de opstartproblemen. Verder vonden de onderzoekers grote verschillen in de hoeveelheid natuurlijke afweerstoffen tussen individuele koeien.

Relatie afweerstoffen en levensduur

Er wordt geconcludeerd dat er een relatie is tussen de hoeveelheid natuurlijke afweerstoffen in de eerste lactatie en de levensduur van de koe. De erfelijkheidsgraden voor natuurlijke afweer zijn met 20 tot 25 procent hoog, wat selectie op dit kenmerk mogelijk maakt. Al moet dit onderwerp nog verder onderzocht worden.

Beheer
WP Admin