RundveeNieuws

Kamervragen over slacht drachtige koeien

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen ingediend over de slacht van drachtige koeien.

Aanleiding is een documentaire van de Duitse TV-zender ARD waarin wordt gesteld dat in Duitsland jaarlijks circa 18.000 drachtige koeien worden geslacht. Thieme zinspeelt op een verbod op de slacht van drachtige koeien.

Langzame verstikkingsdood

Thieme vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) hoeveel drachtige koeien in Nederland jaarlijks worden geslacht. Ze vraagt Dijksma eveneens of ze de kritiek van Duitse dierenartsen die door ARD zijn opgevoerd onderschrijft. Volgens de artsen moeten kalveren de verstikkingsdood tot twintig minuten ondergaan.

Duits verbod

In Duitsland is eerder een verbod op de slacht van drachtige koeien ingesteld. Thieme vraagt Dijksma of ze het Duitse voorbeeld wil volgen en zo niet, welke belangen zich verzetten tegen een verbod. Thieme vraagt Dijksma ook of ze bereid is zich Europees in te zetten tegen de slacht van drachtige koeien, en of een vervoersverbod voor drachtige koeien kan worden uitgebreid naar drie maanden voor de uitgerekende kalverdatum.

Beheer
WP Admin