RundveeNieuws

Kamer: grondgebonden veehouders in regiegroep

Den Haag – De Tweede kamer wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma een groep van grondgebonden boeren moet uitnodigen deel uit te maken van de regiegroep die zich buigt over de beperking van de groei van de melkveehouderij.

Een Kamermeerderheid steunde een motie van SP-Kamerlid Eric Smaling daarover.  Dijksma heeft de regiegroep gevormd, waarvan LTO Nederland, de NMV, het NAJK en Natuur en Milieu deel uitmaken. Dijksma vond dat grondgebonden boeren genoeg ingangen hyebben om hun geluid via de regiegroep te laten horen.

Grondgebonden melkveehouders lieten in de marge van de demonstratie van de varkenshouders, donderdag van zich horen op het plein. De groep zegt ongeveer duizend melkveehouders te vertegenwoordigen, die genoeg grond hebben om nog grondgebonden te kunnen uitbreiden, maar die mogelijk in de problemen komen door de beperkingen die Dijksma wil opleggen aan de groei van de melkveehouderij.

De regiegroep die de staatssecretaris heeft ingesteld is nog niet bijeen geweest. Op ambtelijk niveau wordt wel geïnventariseerd welke knelpunten er op tafel liggen door de brief van staatssecretaris Dijksma van 2 juli, waarin ze aankondigt de groei van de melkveehouderij aan banden te willen leggen door de invoering van verhandelbare fosfaatrechten.

Beheer
WP Admin