Rundveehouderij

Nieuws 2359 x bekeken

Geitenmelkprijs blijft boven niveau vorig jaar

Wageningen - De geitenmelkprijs blijft hoog en uitkomen boven het niveau van vorig jaar. Dit blijkt uit het tweemaandelijkse overzicht van LTO melkgeitenhouderij.

Over augustus bedroeg de geitenmelkprijs gemiddeld €63,75 per 100 kilo, ofwel 40 cent boven het niveau van vorig jaar.

Hoogste prijs in februari

Ten opzichte van voorgaande maanden daalde de melkprijs wel, maar dat is vooral het gevolg van seizoensinvloeden en -heffingen. In februari was de gemiddelde melkprijs het hoogst: €76,17 per 100 kilo.

Beste uitbetalers HGM en MilkConnect

De twee beste uitbetalers dit jaar blijven HGM en MilkConnect. De laatste komt met een uitbetaling van €65,41 over augustus zelfs het allerhoogst uit.

HGM zit 5 cent per 100 kilo lager. Dit bedrijf heeft de vet- en eiwitprijzen per augustus echter verlaagd. Tegelijkertijd deed het een tussentijdse extra betaling aan de leveranciers. De melkprijs over het eerste halfjaar werd met terugwerkende kracht met 59 cent per 100 kilo verhoogd.

Prijsverlaging voor MilkConnect in januari

Ook vorig jaar was er een nek-aan-nekrace tussen HGM en MilkConnect, maar de laatste kon de gepresenteerde prijzen niet waarmaken en moest in januari 2015 met terugwerkende kracht een forse verlaging doorvoeren.

De laagste gemiddelde melkprijzen worden betaald door CBM en Amalthea.

Aanpassing berekening gemiddelde prijs

LTO Melkgeitenhouderij presenteert voortaan overigens de gemiddelde melkprijs voor een geitenbedrijf met 800.000 kilo melk, 200.000 kilo meer dan tot nog toe. Ook is een basisprijs ingevoerd, een begrip waar ook in de rundveehouderij mee wordt gewerkt. Voor de basisprijs wordt uitgegaan van een vast vet- en eiwitgehalte van 7,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.