RundveeNieuws

FrieslandCampina volgt beweging omhoog van Arla

Amersfoort – FrieslandCampina volgt concurrent Arla en verhoogt de garantieprijs voor oktober met eveneens 50 cent naar €29 per 100 kilo melk. In de motivering bij de bekendmaking laat FrieslandCampina doorschemeren dat het zuivelbedrijf twijfels heeft over de verhoging.

“De stijging van de garantieprijs is het gevolg van de verwachting dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in oktober zullen stabiliseren of licht stijgen. Dit als gevolg van de stijging van de noteringen van enkele zuivelproducten als boter, melkpoeders en weipoeder, ondanks het blijvend hoge melkaanbod”, laat FrieslandCampina weten.

Referentiebedrijven verhogen garantieprijs

Omdat FrieslandCampina gehouden is aan het hanteren van een vaste berekeningswijze van de garantieprijs pakt de verhoging uit zoals die doet. Als de referentiebedrijven verhogen, moet FrieslandCampina dat ook doen, zelfs al geeft de markt daar geen reden toe.

Verschil prijs gangbaar en biologisch groot

De verhoging van de garantieprijs voor gangbare melk blijft echter flink achter bij die voor biologische melk. Hiervoor ging de garantieprijs omhoog met €1,25 naar €49 per 100 kilo.

Ook hier is het de verwachting van de uitbetaalprijzen van een reeks referentiebedrijven gaan stijgen. Vooral in Denemarken. Vanwege deze feiten moet ook Friesland Campina bijplussen.

Hoewel langzamer dan tot nog toe, wordt ondertussen het prijsverschil tussen gangbare en biologische melk steeds groter.

‘Industrie betaalt meer dan markt kan dragen’

De prijzen op de wereldzuivelmarkt zijn in de voorbije periode van ruim anderhalve maand flink omhoog gegaan. Het prijsniveau op deze markt lag echter behoorlijk onder het uitbetaalniveau van FrieslandCampina. Zuivelanalisten constateren dat de zuivelindustrie in onder meer Nederland nog steeds meer betaalt dan de markt feitelijk kan dragen.

FrieslandCampina volgt referentiebedrijven

Het zuivelaanbod is te hoog, de vraag en de prijzen zijn te laag. FrieslandCampina verwijst daar in zijn verklaring bij de garantieprijs ook naar. Als Arla en naar verwachting ook andere referentiebedrijven de melkprijs echter verhogen (FrieslandCampina anticipeert met zijn garantieprijs op de uitbetaling van de rest), zal FrieslandCampina meegaan.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin