RundveeNieuws

FrieslandCampina scherpt eisen aan leden aan

Amersfoort – Strengere eisen aan de kwaliteit van de melk, betere zorg voor de kalveren en meer boete-mogelijkheden bij fraude of overtredingen. Dat zijn enkele voorgestelde aanpassingen in de reglementen 2016 van zuivelbedrijf FrieslandCampina.

Nog zo’n voorstel betreft de verplichte deelname aan de KringloopWijzer. De voorstellen moeten nog met de leden worden besproken en afgestemd, maar FrieslandCampina vindt het opnieuw nodig om de lat hoger te leggen voor de leden – in het belang van de afzetpositie van FrieslandCampina.

Opheffen van onduidelijkheden

FrieslandCampina spreekt van het opheffen van onduidelijkheden, waardoor het mogelijk wordt om nog beter te voldoen aan eisen van afnemers en overheden. Nu gelden nog verschillende eisen en ook tarieven voor leden in Nederland, België en Duitsland. Die moeten met de aanpassing van reglementen worden opgeheven.

Aanscherping basiseisen

Verder wil de zuivelonderneming de basiseisen aanscherpen. Daarom wordt verplichte deelname aan de KringloopWijzer nodig gevonden en moeten veehouders aantoonbaar maken dat ze goed zorgen voor hun kalveren, onder meer door minstens drie dagen biest te verstrekken aan pas geboren kalveren.

Bedrijfsgezondheidsplan en voortgangsrapportage

Na een positieve uitslag voor groeiremming in de melk wordt een onderzoek bij een steunpunt verplicht. Bij overschrijding van de dier/dagdosering voor antibiotica moet het bedrijfsgezondheidsplan worden overlegd en zijn voortgangsrapportages verplicht.

Vriespunt, boterzuur en weidegang

Verder wordt het vriespunt van melk scherper in de gaten gehouden en worden biologische bedrijven beter gecontroleerd op boterzuur. Weidegang moet soepeler kunnen ingevuld, bij fraude kan eerder op melkgeld worden gekort.

Beheer
WP Admin