RundveeNieuws

EU: verbetering bruto marge melkveehouderij in tweede kwartaal 2015

Brussel – De gemiddelde bruto marge in de melkveehouderij in de EU is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Toch blijven de kosten hoger dan de inkomsten.

Dit constateert het Europese Melkmarkt Observatorium (MMO) in zijn periodieke overzicht van de marge-ontwikkeling. Daarmee lijkt een voorlopig dieptepunt in de bedrijfsresultaten achter de rug. Van het laatste kwartaal van 2014 op het eerste kwartaal van 2015 daalde de bruto marge in de bedrijfstak nog met 12 procent.

Het was ook in dit laatste kwartaal van vorig jaar dat de bruto marge uitkwam onder zowel het niveau van de melkprijs als onder het niveau van de bedrijfskosten. Het slechtst ging het volgens het MMO rond eind januari/begin februari van dit jaar. Toen was het  verschil tussen opbrengsten en kosten het grootst

Voor Nederland iets ander beeld

De gemiddelde Europese cijfers, die het MMO hanteert voor de berekening van de bruto-marge, geven een iets ander beeld dan geldt voor Nederland. In Nederland worden marktontwikkelingen (zowel omhoog als omlaag) vaak sneller doorgegeven dan in veel andere landen. In bijvoorbeeld Frankrijk reageren de melkprijzen bijna een half jaar later op de markt dan in Nederland.

Beheer
WP Admin