Rundveehouderij

Nieuws 1987 x bekeken 9 reacties

EU: verbetering bruto marge melkveehouderij in tweede kwartaal 2015

Brussel - De gemiddelde bruto marge in de melkveehouderij in de EU is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Toch blijven de kosten hoger dan de inkomsten.

Dit constateert het Europese Melkmarkt Observatorium (MMO) in zijn periodieke overzicht van de marge-ontwikkeling. Daarmee lijkt een voorlopig dieptepunt in de bedrijfsresultaten achter de rug. Van het laatste kwartaal van 2014 op het eerste kwartaal van 2015 daalde de bruto marge in de bedrijfstak nog met 12 procent.

Het was ook in dit laatste kwartaal van vorig jaar dat de bruto marge uitkwam onder zowel het niveau van de melkprijs als onder het niveau van de bedrijfskosten. Het slechtst ging het volgens het MMO rond eind januari/begin februari van dit jaar. Toen was het  verschil tussen opbrengsten en kosten het grootst

Voor Nederland iets ander beeld

De gemiddelde Europese cijfers, die het MMO hanteert voor de berekening van de bruto-marge, geven een iets ander beeld dan geldt voor Nederland. In Nederland worden marktontwikkelingen (zowel omhoog als omlaag) vaak sneller doorgegeven dan in veel andere landen. In bijvoorbeeld Frankrijk reageren de melkprijzen bijna een half jaar later op de markt dan in Nederland.

Laatste reacties

 • jan doedel

  En iedere maand zakt de melkprijs raaraa hoe kan dat ? En in veel gevallen ook nog eens superheffing aftikken

 • pinkeltje

  Gaan we kosten met inkomsten vergelijken? Je hebt kosten en opbrengsten. Dat kun je vergelijken. En je hebt ontvangsten en uitgaven. Kun je ook met elkaar vergelijken, maar dat geeft verschillende uitkomsten. Ga je die twee mixen dan komt er nog een derde uitkomst bij waar je niks aan hebt.

 • geen boer

  er zal spoedig een einde komen aan de onbeperkte melkafname door zuivelondernemingen hier in NL. Onhoudbaar en in de meeste grote EU landen al heel normaal. Een terugkoppeling van de marktvraag richting primaire producenten zal tot stand gebracht moeten worden, onafhankelijk van wat voor milieuwetgeving dan ook.

 • alco1

  Waarom een stop op onbeperkte melkafname door de zuiverondernemingen. Voor goedkoop is er altijd vraag! Ook komt de terugkoppeling dan vanzelf, al moet die wel vooral uit het buitenland komen, want we exporteren vooral.

 • geen boer

  Ik bekijk het vanuit het oogpunt van de verwerker. Welke andere fabriek koopt onbeperkt in bij zijn leveranciers, met als enige 'terugkoppeling' het verlagen van de inkoopprijs onder druk van een steeds lager wordende verkoopprijs? Wanneer je je eigen product steeds in waarde laat verminderen, wat denk je dat dat voor de marges doet? En dus voor de resultaatrekening?
  Hier heeft niemand wat aan. In de grote landen om ons heen Frankrijk, Engeland, Polen (Duitsland weet ik niet) wordt gewerkt met contractuele hoeveelheden; en dat is hier ook onvermijdelijk. Reken er maar op.

 • alco1

  @Geen boer. Vergis je niet. Het Nederlandse product is overal gewild. Je zult wel enigzins met de prijs mee moeten, maar het is niet zo dat ze het niet kwijt kunnen en dan geld. Hoe meer omzet, hoe lager de kosten.

 • geen boer

  Precies, dus is een A en B prijs heel logisch. Waarom zou de verwerker die laatste melk voor de volle prijs ophalen, wanneer ze er alleen maar mee dumpen kunnen? En daarmee als neveneffect de marges op de renderende producten versmallen? De kaasdivisie bij FC draait voortdurend verlies om al die melk weg te werken. Een heleboel wordt naar DOC gedrukt omdat die nog productiecapaciteit heeft.
  Voorlopig wil men het kennelijk even aanzien, maar dat gaat natuurlijk op de lange termijn niet blijven zo.
  Iets dat niet nodig is kan uiteindelijk beter niet geproduceerd worden. Niet alle wetmatigheden uit de maak-industrie gaan op in de voedselsector, maar deze wel.

 • geen boer

  Oh ja, het NL product overal gewild? Alleen wanneer het het goedkoopst is, en ook alleen maar dan. Dat soort sentimenten werkt alleen bij consumenten, professionele markten hebben geen last van irrelevante emoties.

 • farmerbn

  Ik zie dat pinkeltje vroeger goed opgelet heeft bij economie.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.