RundveeNieuws

DOC Kaas moet voorschot opnieuw beperken

Hoogeveen – DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs over de maand augustus opnieuw, ditmaal met 50 cent. Hieruit resulteert een DOC-prijs van €25,50 per 100 kilo melk. De melkprijs van A-ware zakt door de afgesproken koppelen mee, maar blijft er €1 per 100 kilo boven.

In de melkprijsvergelijking van Boerderij zakt de kale melkprijs van DOC Kaas bij 7 ton melk naar €23,75 per 100 kilo, de gemiddelde melkprijs tot en met augustus komt uit op €26,64 per 100 kilo, €4,65 onder de vergelijkbare prijs van FrieslandCampina.

Markt onveranderd ongunstig

Algemeen directeur Marc Ligthart van DOC Kaas geeft aan dat de markt onveranderd ongunstig blijft. De melkaanvoer blijft hoog, bij DOC Kaas was die in juli zelfs nog een half procent boven het Nederlandse gemiddelde. Er werd een plus van 11 procent boven de juli-aanvoer van 2014 genoteerd. Ondertussen blijft de vraag zwak.

Beperkte uitbetaalcapaciteit

Hierdoor blijven de zuivelprijzen onder hoge druk staan. Het beperkte product-portfolio maakt de onderneming in de huidige marktsituatie nog extra kwetsbaar, stelt Ligthart. Ook een lagere voorraadwaardering door de lage kaasprijzen beperkt de uitbetaalcapaciteit.

Pijn beperken

Er zijn echter maatregelen genomen om de pijn voor de leden zo veel mogelijk te beperken. De raad van commissarissen heeft ermee ingestemd om de 2 procent nabetaling, genoemd in de doelstellingen voor 2015, in het voorschot te verwerken. Dat dempt de melkprijsdaling iets. Ook wordt intern de broekriem verder aangehaald: alleen de meest noodzakelijke investeringen worden nog uitgevoerd, de operationele kosten worden geminimaliseerd en geldt een personeelsstop. Tot slot wordt het verkoopkantoor in Huizen per 1 oktober gesloten en de medewerkers overgebracht naar Hoogeveen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin