RundveeNieuws

COKZ legt meer boetes op

Leusden – Zuivelcontroleur COKZ heeft vorig jaar bijna twee keer zo veel boetes opgelegd als in 2013. Ook het aantal zaken dat werd behandeld voor het tuchtgerecht steeg flink, van 50 naar 75.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2014 van het Centraal Orgaan Kwaliteitszaken Zuivel. Overtredingen werden geconstateerd met betrekking tot onder meer boerenkaas en beschermde-oorsprongskazen.

Beschermde oorsprong en geografische aanduiding

Zo werd opgetreden tegen een bedrijf dat BOB-logo’s plakte op kazen die geen BOB (Beschermde Oorsprongs Benaming) waren. Ook werd vastgesteld dat bedrijven zich niet hielden aan de regels voor de productie van kazen met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Ook werd opgetreden tegen overtredingen van de regels voor eieren en pluimveevlees.

Voor €61.000 aan boetes opgelegd

Het tuchtgerecht van het COKZ deed vorig jaar 45 zaken af via schriftelijke weg en 20 via mondelinge behandeling. In totaal werd voor bijna €61.000 aan boete uitgeschreven. In 2013 werden ook 45 zaken schriftelijk afgehandeld en 5 mondeling. Hiervoor werd voor bijna €33.000 aan boetes uitgeschreven.

Minder exportcertificaten afgegeven

Door de importstop voor zuivel, die Rusland in augustus vorig jaar invoerde, en door de al eerder dalende export werden ook minder exportcertificaten en veterinaire verklaringen afgegeven. Het aantal afgegeven exportcertificaten daalde met 4,5 procent van 47.619

naar 45.489 stuks. Het aantal afgegeven veterinaire verklaringen daalde met 7,6 procent van 29.247 naar 27.020 stuks.

Beheer
WP Admin