RundveeNieuws

Bel Leerdammer herkent zich niet in kritiek leveranciers

Schoonrewoerd – Bel Leerdammer herkent zich niet in de kritiek geuit in een open brief afkomstig van LTO Noord Federatie Westelijk Rivierengebied.

De belangenorganisatie geeft in de open brief namens een onbekend aantal melkveehouders aan zich overvallen te voelen door de recente melkprijsverlaging. Op basis van de vet- en eiwitprijzen daalde de melkprijs met €4,37 naar €24,85 per 100 kilo. Door het in werking treden van de wintertoeslag bleef er toch nog €28,75 (bij een jaarleverantie van 700.000 kilo) aan melkgeld over.

Melkprijs volgt zuivelmarkt

De melkprijsverlaging reflecteert volgens Theodoor Bos, manager melkvoorziening Bel Leerdammer, de huidige situatie op de zuivelmarkt. De belangrijkste afzetmarkten voor Leerdammer-kaas zijn Duitsland, Frankrijk en Italië en vooral binnen de EU is de markt momenteel moeilijk. Ook Bel Leerdammer ziet zich afgelopen maanden geconfronteerd met een 10 procent hogere melkaanvoer ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder, terwijl de afzet niet toeneemt.

Geen gehoor aan oproep

Bos geeft aan geen gehoor te geven aan de oproep van de leveranciers om de forse melkprijsverlaging ongedaan te maken. Ook in kritiek op het communicatiebeleid van de zuivelonderneming herkent hij zich niet. De leveranciers zijn volgens hem prima in staat om via de eigen communicatiekanalen van de zuivelonderneming op de hoogte te blijven van de situatie op de zuivelmarkt. Zodra Bos de open brief zelf heeft ontvangen, wil hij graag met de veehouders in gesprek.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin