Rundveehouderij

Nieuws 4538 x bekeken 2 reacties

Bel-Boeren boos over 'historische' melkprijsverlaging

Culemborg – Melkleveranciers van Bel Leerdammer voelen zich overvallen door de recente melkprijsverlaging over de maand augustus.

De melkprijs daalde, uitgaande van de prijzen betaald voor vet en eiwit, van €29,22 naar €24,85 per 100. Deze verlaging van €4,37 viel voor een deel weg door het in werking treden van de wintertoeslag van €3,90 per 100 kilo.

In een open brief aan Leerdammer spreken de melkveehouders, verenigd binnen LTO Noord Federatie Westelijk Rivierengebied, hun zorgen uit over de melkprijsontwikkeling. Tegelijk verwijten ze de zuivelonderneming slechte communicatie. Leerdammer zou deze 'historische' melkprijsdaling proberen te verbloemen door verrekening met de wintertoeslag.

Leveranciers voelen geen begrip

De Bel-leveranciers hebben het gevoel dat de problemen in de markt direct op hun bordje worden gelegd en voelen geen begrip voor hun moeilijkheden. Dit terwijl ze zelf aan steeds meer eisen moeten voldoen. "Het boek met leveranciersvoorwaarden is dik. Daar tegenover staat een lijst met rechten voor de leverancier die klein is." Ook het feit dat de Franse moedermaatschappij Bel Groupe recent over het eerste half jaar van 2015 een winstverdubbeling meldde, voelt voor de veehouders, in het licht van de melkprijsverlaging, wrang.

Oproep om prijsdaling terug te draaien

De boeren waarschuwen dat zowel hun als de bedrijfscontinuïteit van Leerdammer in gevaar komt. Ze roepen Leerdammer op om de recente prijsontwikkeling terug te draaien en een normale verdeling van de marges binnen de keten na te streven.

Bel Leerdammer was tot op heden nog niet bereikbaar voor een reactie.

Laatste reacties

  • bella

    de winst verdubbeld en de melkprijs fors verlaagd, het zijn een stelletje zakkenvullers.

  • fendt 305 LS

    Nee ze zijn zakelijk. Dit gebeurt in alle vrij markten. Wen er maar aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.