Rundveehouderij

Nieuws 3086 x bekeken 1 reactie

BVD in Duitsland verspreid door veearts en handelaar

Insel Riems - Veeartsen en veehandelaren hebben in Duitsland in de winter van 2012/2013 hoogst waarschijnlijk bijgedragen aan de snelle verspreiding van het agressieve BVD-2c-virus. Dit stellen onderzoekers van het Friedrich Loefler Instituut, de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen en Veterinäruntersuchungsamtes Rhein-Rhur-Wupper na een reconstructie van de routes van mensen die in de periode dat het BVD-2virus rondging op de bedrijven zijn geweest.

De wetenschappers waren verbaasd hoe snel het virus zich kon verspreiden zonder dat runderen op de verschillende bedrijven met elkaar in contact kwamen. Omdat het BVD-virus (Boviene Virus Diarree) ook via de mest wordt uitgescheiden, kunnen mensen die op stal komen het virus via mest aan hun schoenen en kleding verspreiden. In één geval ontdekten de onderzoekers dat een veehouder zijn mesttank uitgeleend had aan zijn buurman. Dit was het enige contact tussen de bedrijven waarmee het virus overgebracht kon worden.

Schone kleding gebruiken

Het onderzoek toont aan dat het van groot belang is dat erfbetreders eigen schoeisel en kleding moeten vervangen door laarzen en kleding van het bedrijf. Iets wat in de pluimvee- en varkenshouderij normaal is, maar bij rundveebedrijven nog veel te weinig voorkomt.

In Duitsland raakten uiteindelijk op 21 bedrijven 5.325 runderen besmet met het BVD-type 2c, vijfhonderd dieren stierven aan het virus. De kans op sterfte door BVD-2c ligt op 60 procent, bij BVD-1 is dat nihil. Ook in Nederland zijn verschillende vleeskalverbedrijven besmet geraakt met het virus.

Eén reactie

  • Barneveldsei

    Wordt tijd dat de voersilo ook aan de schone kant van het bedrijf komt te staan. Veel plezieriger voor de bulkschaufeur. Voorkomen is beter dan genezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.