Rundveehouderij

Nieuws 1927 x bekeken

A-ware geeft extra premie voor gebruik van weide-app

Heerenveen - Royal A-ware lanceert een weidegang-app, waarmee melkveehouders de weidegang van hun dieren registeren, zodat klanten van A-ware meer inzicht krijgen in de duurzaamheid van de keten. Het gebruik wordt beloond met een extra weidepremie van €0,25 per 100 kilo melk.

Met de app kunnen melkveehouders eenvoudig dagelijks registreren in welk perceel de koeien zijn geweest en hoe lang. Aanleiding voor de lancering van de app is de groeiende vraag van Nederlandse klanten naar zuivelproducten gemaakt van weidemelk. "Nederlandse klanten stellen in toenemende mate eisen aan de wijze waarop een melkveehouder registreert of koeien weidegang krijgen," weet COO Klaas de Jong. Royal A-ware betaalt melkveehouders die weidegang met de app registeren een extra premie van €0,25 per 100 kilogram melk per jaar. Deze premie komt bovenop de reguliere weidepremie van €0,50 per 100 kilogram melk.

Het gaat volgens Royal A-ware niet alleen om meer de transparantie zelf, maar daarmee ook om kortere, beter renderende agrifoodketens. Hierbij staat de wens van de consument centraal.

KoeKompas

De app is vanaf begin 2016 beschikbaar. De komende maanden worden gebruikt voor tests. De app wordt daarna stapsgewijs uitgebreid.

Royal A-ware stimuleert melkveehouders al om te werken met het KoeKompas, omdat het handvatten geeft om welzijn en de gezondheid van koeien in de stal én weide te optimaliseren. Bovendien kunnen A-ware melkveehouders met het KoeKompas aantonen dat zij goed voor hun koeien zorgen.Meer dan twee derde van de leveranciers werkt er al mee.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.